Sector

Zorg

Diensten

Bouwmanagement

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Reinier de Graaf Groep

Locatie

Delft

Architect

EGM architecten

Adviseurs

Kuijpers Installaties
Ingenieursbureau Corsmit
Ingenieursbureau Deerns

Aannemer

Bouwcombinatie Reinier de Graaf

Oppervlakte

56.500 m²

Project periode

2009 – 2015

oplevering

2015

Projectmanagers

Reinier de Graaf Gasthuis Delft

Ontwikkeling

Op het parkeerterrein tussen twee bestaande ziekenhuisgebouwen is een hypermodern medisch centrum gebouwd van ruim 56.000 m², het Reinier de Graaf Gasthuis. De vorm van het gebouw lijkt op de esculaap (slang met staf), het oude Griekse symbool voor de geneeskunde. Het gebouw heeft zes etages met 475 bedden waarvan tweehonderd eenpersoonskamers.

Stevens Van Dijck heeft het project- en bouwmanagement verzorgd in de voorbereidings- en contractfase. Tijdens de realisatie was Stevens Van Dijck verantwoordelijk voor het bouwmanagement met inbegrip van het voeren van de bouwdirectie.

Gebouwfunctie

De afdelingen meanderen rondom de centrale as, die de aansluiting verzorgt van de verschillende bouwdelen. Daardoor is een “verbonden” ziekenhuis ontstaan. Door de vorm van het model zijn alle afdelingen snel bereikbaar en is gebruik gemaakt van de mogelijkheid om open ruimten te creëren. Hierdoor is een gebouw ontstaan met veel uitzicht en daglicht. Het nieuwe ziekenhuisgebouw is logistiek optimaal ingericht en heeft een vriendelijke en gastvrije uitstraling.

In de nieuwbouw zijn laboratoriumruimten met een GMP afwerking opgenomen. De medicijnbereiding door de apotheker vindt in een Hotlab plaats, onder specialistische condities. Het Hotlab is gerelateerd aan en daarom gelegen binnen de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het lab is met hoogwaardige wand-, vloer- en plafondafwerkingen uitgevoerd. Verder zijn bijzondere voorzieningen getroffen voor het monitoren en registreren van het drukregime. De afwerking en inrichting zijn specifiek voor deze toepassing gekozen.

Bijzonderheden

In augustus 2012 is de uitvoering gestart. Op een zeer beperkte bouwplaats, midden in een woonomgeving tussen de bestaande ziekenhuisgebouwen met een 24 uurs doorlopende intensieve bedrijfsvoering, is de nieuwbouw gerealiseerd. Dit vereiste een omvangrijke en voortdurende afstemming met alle betrokken stakeholders. Een doordachte bouwplaatscoördinatie met vooraf aangemelde ‘just-in-time’ leveringen waren onderdeel van het protocol.

Bij de voorbereiding en realisatie van het ziekenhuis is gebruik gemaakt van het zogenaamde “Delftse Model”, waarbij zowel in de ontwerp- als in de uitvoerende fase partijen vroegtijdig bij het proces zijn betrokken. Dit heeft geleid tot een korte doorlooptijd van het project, binnen tijd en binnen budget.

© FOTOGRAFIE:

Reinier de Graaf

Gerelateerde projecten