Sector

Zorg

Diensten

Bouwmanagement
Directievoering

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Nij Smellighe

Locatie

Drachten

Architect

Van Manen en Zwart

Adviseurs

OKCN
IBL
Jansen Wesselink

Aannemer

Van Wijnen (Gorredijk)
Unica Building Projects (E/W installaties)

Oppervlakte

7 operatiekamers

Project periode

2018 – 2021

oplevering

2021

Projectmanagers

OK-complex Nij Smellinghe Drachten

Ontwikkeling

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten blijft in ontwikkeling. Na het succesvol realiseren van een tijdelijke apotheek, een nieuwe polikliniek en beddenafdeling Vrouw/Kind wordt er doorgebouwd aan maar liefst zeven splinternieuwe OK’s, waarvan één moderne hybride variant.

Stevens Van Dijck heeft de aanbesteding georganiseerd en begeleid om tot een selectie van juiste bouwteampartners te komen. Zo zijn de bouwkundige aannemer en een E- en W-installateur gecontracteerd. In de bouwteamfase is Stevens Van Dijck projectmanager en begeleidt de uitwerking van het VO naar DO, TO en UO. In het najaar van 2019 is de uitvoeringsfase van start gegaan waarin Stevens Van Dijck de rol als directievoerder vervult.

Gebouwfunctie

Het project zal in meerdere fases worden gerealiseerd: De bestaande OK’s blijven in gebruik, terwijl de nieuwe OK’s worden gebouwd. Als deze gereed zijn start het volgende deel van het project, het creëren van de holding, recovery en steriele berging in het bestaande OK-complex.

Bijzonderheden

Naast een efficiënte fasering, het toepassen van state-of-the-art technologiën en het veilig navigeren van de corona-perikelen wordt er ook veel nadruk gelegd op circulariteit en duurzaamheid. Door middel van het intensief bijhouden van alle materialen die uit het bestaande gebouw gehaald worden en de materialen die in de nieuwbouw gebruikt worden, gaat er nu en in de toekomst geen materiaal verloren. Voor de toekomst worden alle toegepaste materialen opgeslagen in het materialen paspoort ‘Madaster’. Alles wat hergebruikt kan worden is terug te vinden in het nieuwe en verbeterde Nij Smellinghe. Bij het oogsten van de materialen wordt beoordeeld of het betreffende materiaal kan worden hergebruikt binnen het project, in een toekomstig project binnen Nij Smellinghe, aangeboden wordt voor hergebruik door derden of afgevoerd en gerecycled wordt voor een andere toepassing.

© FOTOGRAFIE:

Annemarie Boonstra

Gerelateerde projecten