Sector

Onderwijs

Diensten

Bouwmanagement
Directievoering

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Universiteit Leiden

Locatie

Leiden

Architect

Inbo | JHK Samenwerkende Architecten

Adviseurs

Pieters Bouwtechniek
ABT Ingenieursbureau

Aannemer

Heijmans

Oppervlakte

30.000 m²

Project periode

2021 – 2026

oplevering

2023 (fase a)

Projectmanagers

Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden

Ontwikkeling

De faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Leidse Universiteit krijgt een nieuw gebouw, het Gorlaeus Gebouw. Het omvangrijke nieuwbouwproject is opgeknipt in drie fasen. Hierbij wordt nieuwbouw verbonden met de oude gebouwen die in fasen gesloopt worden. Onderwijs en onderzoek moeten immers ongehinderd door kunnen gaan tijdens de bouw. Het eerste deel van de nieuwbouw met 45.000 m² BVO is inmiddels gerealiseerd en in gebruik genomen. Dit omvat een centrale hoofdas met drie korte zijvleugels en één lange vleugel. Ook is er een groot atrium, de ontmoetingsplaats voor docenten, studenten en bezoekers. Het gebouw bevat geavanceerde faciliteiten voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Fase 1 van de nieuwbouw liep van 2013 t/m 2016. Momenteel wordt in fase 2a nog eens 30.000 m² BVO gerealiseerd en naar verwachting in 2023 afgerond. Hierbij is Stevens Van Dijck verantwoordelijk voor directievoering en kwaliteitsmanagement en begeleidt het streven naar BREEAM-certificering.

Gebouwfunctie

Bij fase 2a krijgt de centrale hoofdas een hoofdentree aan het nieuwe Campusplein en nog drie zijvleugels. Er is plaats voor laboratoria, kantoren, onderwijszalen, vergaderruimten en een groot aantal zelfstudie-plaatsen. Ook worden in deze fase de gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd, zoals de bibliotheek en het restaurant. In 2024 kan het in gebruik. In fase 2b volgt nog een uitbreiding met een extra vleugel met kantoren en laboratoria.

Bijzonderheden

Het gehele Gorlaeus Gebouw wordt duurzaam gebouwd. Belangrijke duurzame matregelen die worden toepast zijn een WKO, 1.150 m² aan zonnepanelen, triple glas en gevel, dak en vloer met hoge isolatiewaarde om warmteverlies te beperken en energie-efficiëntie te verhogen. De ambitie is om het label BREEAM Very Good te behalen.

© FOTOGRAFIE:

Universiteit Leiden
Fase 2a: 30.000 m² nieuwbouw
Onderstaande video toont een interview met de betrokken projectmanagers en de opdrachtgever van dit project.

Gerelateerde projecten