© 2022 Stevens Van Dijck
Design: Flinder | Web development: Kroes Media
Opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd conform de algemene voorwaarden van De Nieuwe Regeling 2011 herziene versie 2013.
Sector
Diensten
Projecttype
Opdrachtgever
Locatie
Architect
Adviseurs
Aannemer
Oppervlakte
Project periode
oplevering
Ontdek LabQ, het innovatieve centrum van de Universiteit van Amsterdam op het Amsterdam Science Park – dé centrale hub waar onderwijs, onderzoek en valorisatie op het gebied van kwantumfysica en -technologie samenkomen. LabQ is ontworpen als een duurzaam en ‘Paris-proof’ gebouw met een totaal vloeroppervlak van circa 13.000 m².
Dit zeven verdiepingen tellende LabQ heeft een betonnen kern die laboratoria en onderwijszalen herbergt, omgeven door een lichte houten constructie die ruimte biedt aan kantoren, kleine onderwijsruimtes, facilitaire ruimtes, de entreezone en liften.
De atria spelen een cruciale rol als verbindende netwerken voor studenten, onderzoekers en werknemers, en de verschillende werkzones bieden een omgeving die geschikt is voor een divers personeelsbestand.
Stevens Van Dijck is betrokken vanaf de definitiefase en zal tijdens de ontwerp- en realisatiefase het projectmanagement verzorgen.
LabQ wordt de thuisbasis van het QuSoft-onderzoekscentrum van de UvA (Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) en het Centrum Wiskunde & Informatica. Dit gebouw zal fungeren als een essentieel centrum voor kwantumonderzoek, met een sterke focus op het stimuleren van innovatie en het faciliteren van co-creatie en ‘fieldlabs’. Hier krijgen UvA-onderzoekers de kans om samen te werken met zowel interne als externe partijen, waaronder bedrijven.
Duurzaamheid is een topprioriteit voor LabQ. Architectenbureau cepezed heeft het gebouw ontwikkeld volgens de Paris Proof all-electric norm, gericht op het verminderen van CO2-uitstoot. Door gebruik te maken van Warmte Koude Opslag (WKO)-technologie en hernieuwbare energiebronnen streeft de UvA met LabQ naar een energieneutraal gebouw met minimale impact op het milieu. Het gebouw is niet alleen duurzaam volgens ParisProof all-electric, maar ook energieneutraal, met lage CO2-uitstoot volgens wholelifecarbon, en biedt een hoge mate van toekomstbestendigheid dankzij zijn superieure flexibiliteit en aanpasbaarheid.
© FOTOGRAFIE:
© 2022 Stevens Van Dijck
Design: Flinder | Web development: Kroes Media
Opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd conform de algemene voorwaarden van De Nieuwe Regeling 2011 herziene versie 2013.