Sector

Onderwijs

Diensten

Bouwmanagement
Projectmanagement

Projecttype

Renovatie

Opdrachtgever

Technische Universiteit Eindhoven

Locatie

Eindhoven

Architect

Team V Architectuur

Adviseurs

Royal Haskoning DHV

Aannemer

Heerkens van Bavel Bouw B.V.

Oppervlakte

13.000 m²

Project periode

2021 – 2022

oplevering

2022

Projectmanagers

Neuron Eindhoven

Ontwikkeling

De Technische Universiteit Eindhoven heeft het Laplace gebouw gerenoveerd. Het gebouw stamt uit de jaren ’60 en was het oude rekencentrum van de TU/e. Het gebouw is zowel cultuurhistorisch als architectonisch van grote waarde. De begane grond van het gebouw blijft grotendeels intact en wordt ingericht met onderwijszalen en een ontmoetingsgebied. Aan de zuidkant van het gebouw wordt een nieuwe entree gemaakt. De verdieping wordt gestript en voorzien van een nieuwe gevel. De kenmerkende elementen van de gevel zoals de balkons met rode buisprofielen keren terug in het nieuwe ontwerp

Stevens Van Dijck heeft in dit project de teamleden, directievoerders, toezichthouders, aannemers en ontwerpende partijen aangestuurd.

Gebouwfunctie

Na de renovatie zal het gebouw gebruikt worden voor onderwijs, zelfstudie en ontmoeting. Tevens zal het gebouw onderdak bieden aan het instituut EAISI, waar onderzoek naar Artificial Intelligence plaatsvindt). Het nieuwe Neuron gebouw heeft een totaal bruto vloeroppervlak van circa 13.000 m2.

Bijzonderheden

Het nieuwe gebouw is voorzien van een gedeeltelijk verhoogd dak met een bijzondere houtconstructie. De verdieping is middels een vide verbonden met de ontmoetingsruimte op de begane grond eronder. Hierdoor ontstaat een bijzonder ruimtelijk gevoel in het gebouw en zorgt voor meer daglicht op de begane grond.
De nieuwe atriumkap bestaat uit een zichtbare houten constructie (CLT) en is een echte eyecatcher.

© FOTOGRAFIE:

Stevens Van Dijck

Gerelateerde projecten