Sector

Cultuur, Kantoren

Diensten

Bouwmanagement

Projecttype

Transformatie

Opdrachtgever

Gemeente Tilburg

Locatie

Tilburg

Architect

Civic Architects, B&R Architects

Adviseurs

Arup Ingenieursbureau

Aannemer

Binx Smartility

Oppervlakte

11.000 m²

Project periode

2015 – 2018

oplevering

2018

Projectmanagers

LocHal Tilburg

Ontwikkeling

Tussen 1868 en 2011 was het een NS-werkplaats (onder generaties Tilburgers bekend als ‘d’n Ateljee’) waar aan locomotieven en treinen werd gesleuteld. Nu is het enorme industriële gebouw het middelpunt van een groot herontwikkelingsproject in de zogenaamde spoorzone: de LocHal. De LocHal is een nieuwe stedelijke huiskamer van wereldklasse voor Tilburg in een iconische voormalige locomotievenloods van de Nederlandse Spoorwegen. Hier zijn nu onder meer de Bibliotheek Midden-Brabant, kunstorganisatie Kunstloc, vergader- en co-working-locatie Seats2Meet en horeca gevestigd. Met ruimte voor ondernemen, wonen, leren, inspireren en ontmoeten is de LocHal in de 21e eeuw opnieuw als werkplaats in gebruik. Het industriële karakter van het pand is behouden bij de herontwikkeling van het casco. Wij ondersteunden bij de conceptontwikkeling, stelden het programma van eisen op en waren verantwoordelijk voor ontwerpmanagement, contractmanagement en kwaliteitsborging bij de uitvoering. Het project is aanbesteed in de vorm van een design & build contract. De renovatie startte in mei 2017. De oplevering was in november 2018 en in januari 2019 was de LocHal open voor het publiek.

Gebouwfunctie

De buitenkant van het gebouw is in de oude stijl hersteld. Ook binnen is veel historie zichtbaar: in de LocHal liggen nog steeds de spoorrails waar locomotieven geparkeerd werden voor onderhoud. Ook de overhead-kranen en stoom- en krachtstroomleidingen en de imposante, verweerde staalconstructie zijn stille getuigen van de oorspronkelijke functie van het gebouw. In de LocHal is met een oplopend trappenlandschap voldoende vloeroppervlak gecreëerd waar mensen kunnen zitten, terwijl de monumentale hal nog steeds even ruimtelijk overkomt als vroeger. Op de bovenste verdieping aan de zuidzijde biedt het StadsBalkon een fantastisch uitzicht op Tilburg. De Glazen Zaal, voorheen de muziekzaal in de Beurs van Berlage in Amsterdam, is opnieuw opgebouwd in de LocHal en biedt er ruimte aan congressen en evenementen.

Bijzonderheden

De LocHal heeft diverse prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder: De Beste Bibliotheek van Nederland 2020, World Building of the Year, Dutch Design Awards 2019 (categorie Habitat), BNA Beste Gebouw 2019 (categoriewinnaar Leefbaarheid & Sociale Cohesie en winnaar Publieksprijs), NRP Gulden Feniks 2019 (categorie Small projects).

© FOTOGRAFIE:

Studio Phosfor

Gerelateerde projecten