© 2022 Stevens Van Dijck
Design: Flinder | Web development: Kroes Media
Opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd conform de algemene voorwaarden van De Nieuwe Regeling 2011 herziene versie 2013.
Sector
Diensten
Projecttype
Opdrachtgever
Locatie
Architect
Adviseurs
Aannemer
Oppervlakte
Project periode
oplevering
Na een renovatie van bijna vijf jaar is het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein in Amsterdam op 6 januari 2025 heropend. Het vernieuwde gebouw is nu toekomstbestendig en de begane grond en de patio zijn toegankelijk voor iedereen.
Het gebouw, ontworpen door architect Marius Duintjer en oorspronkelijk geopend in 1968, voldeed niet meer aan de moderne eisen op het gebied van techniek en duurzaamheid. Daarom was een ingrijpende renovatie noodzakelijk.
DNB heeft hierbij sterk ingezet op duurzaamheid en circulariteit. Door te kiezen voor renovatie in plaats van nieuwbouw werd ongeveer 70.000 ton bouwmateriaal bespaard, wat de milieu-impact met 50% reduceerde in vergelijking met een volledige nieuwbouw. Het gebouw is gerenoveerd volgens de hoogste duurzaamheidsstandaard, BREEAM Outstanding, en is nu klimaatvriendelijk in zowel bouw als gebruik. Het energieverbruik en de CO₂-uitstoot is met 80% gedaald.
Tijdens de renovatie werden de medewerkers van DNB gehuisvest in een gehuurd gebouw in de omgeving van het Amstelstation. Om dit gebouw geschikt te maken voor gebruik door DNB, werd een verbouwingsplan opgesteld.
Stevens Van Dijck was samen met collega LSA verantwoordelijk voor het bouwprojectmanagement. Daarnaast heeft Stevens Van Dijck van de gebruikersvoorzieningen gecoördineerd.
Een belangrijk doel van de renovatie was het vergroten van de openheid en toegankelijkheid van het gebouw voor het publiek. Door de verplaatsing van de goudvoorraad en het bankbiljettenbedrijf naar het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist, werd de begane grond vrijgemaakt voor bezoekers. Ook de voormalige goudkluis is nu open voor het publiek, waardoor het kantoor transparanter en toegankelijker is geworden.
Het architectonisch ontwerp is van de hand van architectenbureau Mecanoo onder leiding van Francine Houben. Mecanoo combineerde het oorspronkelijke ontwerp van Duintjer met moderne elementen. Zo heeft de begane grond een volledig glazen gevel gekregen, wat bijdraagt aan de transparantie en interactie met de omgeving. De dubbele hoogte van de voormalige Kashal is hersteld en de herkenbare bruine tegels van de originele gevel zijn behouden.
Een markant onderdeel van de renovatie was de verwijdering van de ronde toren, ‘De Satelliet’. Deze toevoeging uit 1991 werd zorgvuldig gedemonteerd, met als doel de onderdelen een nieuw leven te geven in Amsterdam. Het hergebruikte beton is ingezet voor een nieuwe kade en sociale woningbouw, waardoor de renovatie ook bijdroeg aan andere projecten in de stad.
© FOTOGRAFIE:
© 2022 Stevens Van Dijck
Design: Flinder | Web development: Kroes Media
Opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd conform de algemene voorwaarden van De Nieuwe Regeling 2011 herziene versie 2013.