Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement
Ontwerpmanagement
Advisering aanbesteding
Projectmanagement
Directievoering

Projecttype

Renovatie

Opdrachtgever

Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Locatie

‘s-Hertogenbosch

Architect

Korteknie Stuhlmacher Architecten

Adviseurs

Peutz
Basalt
Goudstikker de Vries
Jan David Hanrath (Architect bibliotheken)
Nelissen

Aannemer

n.t.b.

Oppervlakte

9.982 m²

Project periode

Q4 2021 – Q4 2026

oplevering

2026

Projectmanagers

Huis73 ‘s-Hertogenbosch

Ontwikkeling

De projectopgave betreft de renovatie en restauratie, herontwikkeling en herinrichting van beide panden tot één geliefde en gewaardeerde plek waar écht alle Bosschenaren en bezoekers van de stad graag komen. Een cultureel en educatief knooppunt in de stad, waar alle diensten en activiteiten op inspirerende en uitnodigende wijze in elkaar overvloeien. Waar mensen werken aan zelfredzaamheid, participatie, integratie en solidariteit. Een omgeving waar jong en oud kunnen genieten van literatuur, kunst, dans, theater en muziek; waar ze uitgedaagd worden om zelf iets te creëren, iets nieuws te leren en hun eigen verhaal te vertellen. Levendig, maar ook met ruimte om je terug te trekken en na te denken, te studeren, ergens aan te werken of zomaar te ontspannen.

Toekomstbestendig en innovatief, waar oud en nieuw samen komen in een duurzaam gebouw. Zorgvuldig ingebed in en gebruik makend van haar bijzondere ligging aan de voet van de Sint-Janskathedraal en gelegen aan De Binnendieze in het Jheronimus Bosch Kwartier in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.

De locatie aan de Hinthamerstraat is op dit moment deels in eigendom van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Voor de toekomst geldt dat de gemeente eigenaar zal zijn van de gehele locatie. De locatie bestaat uit 2 adressen: de Hinthamerstraat 72 en de Hinthamerstraat 74:

  • De Hinthamerstraat 72 is in de jaren 70 van de vorige eeuw verbouwd tot bibliotheek. Sindsdien heeft geen grootschalige renovatie meer plaats gevonden. Het gebouw kent het nodige achterstallig onderhoud.
  • De Hinthamerstraat 74 is in 2010 nog gerenoveerd en uitgebreid en was sindsdien in gebruik bij de Muzerije (cultuureducatie) en Stichting Bureau Babel (intermediair tussen cultuur en onderwijs).

Gebouwfunctie

Huis73 is de grootste culturele organisatie van ’s-Hertogenbosch. Huis73 is er écht voor iedereen. Voor jong en oud, voor hen die een duwtje nodig hebben en voor de knappe koppen. Voor bewonderaars en beoefenaars. Voor alle inwoners van ’s-Hertogenbosch, maar ook voor de regio.

Huis73 kent een diepe overtuiging dat iedereen de kans moet krijgen om actief aan de samenleving deel te nemen. Dit vertaalt zich in een sterke focus op talentontwikkeling. Van lezen en luisteren tot digitale ontwikkeling. Van amateurkunst via open podia en cultuureducatie tot debat. Huis73 biedt een rijk aanbod aan activiteiten en middelen voor iedereen die zich verder wil ontplooien.

Huis73 is een openbare plek. In het hart van het Jheronimus Bosch Kwartier is haar hoofdlocatie gehuisvest in een tweetal eeuwenoude panden. Hier brengt zij mensen bij elkaar, zowel fysiek als online. Vanuit deze locatie ondersteunt zij het onderwijs én de cultuurpartners in de stad. De locatie aan de Hinthamerstraat is het kloppend hart van de organisatie.

Bijzonderheden

De renovatie van Huis73 tekent zich door de bouwwerkzaamheden in een hoogstedelijk gebied. Huis73 lig tin het hart van ’s-Hertogenbosch waar ruimte voor de bouwplaats en toegankelijkheid tot de locatie voor bouwverkeer een uitdaging vormt. Ook het pand op zich vraagt een nauwkeurige aanpak; het gebouw is van monumentale status waardoor de aanpassingen aan de buitenzijde beperkt zijn. Het ontwerp gaat uit van restauratie van alle zichtdelen aan de buitenzijde en van maximaal behoudt van historisch materiaal als houten kozijnen en metselwerk.

 

© FOTOGRAFIE:

Korteknie Stuhlmacher Architecten

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie