© 2022 Stevens Van Dijck
Design: Flinder | Web development: Kroes Media
Opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd conform de algemene voorwaarden van De Nieuwe Regeling 2011 herziene versie 2013.
Sector
Diensten
Projecttype
Opdrachtgever
Locatie
Architect
Adviseurs
Aannemer
Oppervlakte
Project periode
oplevering
Het bouwblok Hinthamerstraat 72 en 74, twee rijks monumentale panden gelegen aan de voet van de Sint-Janskathedraal en De Binnendieze in het Jheronimus Bosch Kwartier in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, zal de komende jaren ingrijpend worden verbouwd. Aanleiding is het samengaan van de twee organisaties die lange tijd de panden onafhankelijk van elkaar als buren hebben gebruikt, de openbare bibliotheek en het centrum voor kunsteducatie ‘de Muzerije’.
De verbouwing omvat de renovatie, restauratie, herontwikkeling en herinrichting van beide panden tot een geliefde en gewaardeerde plek voor alle Bosschenaren en bezoekers. Het doel is om een cultureel en educatief knooppunt te creëren waar diensten en activiteiten op inspirerende en uitnodigende wijze samenkomen.
Stevens Van Dijck is verantwoordelijk voor het projectmanagement en de directievoering van dit ambitieuze project.
Huis73 is de grootste culturele organisatie van ’s-Hertogenbosch. En is er écht voor iedereen. Hier kunnen mensen werken aan zelfredzaamheid, participatie, integratie en solidariteit. De omgeving zal jong en oud uitnodigen om te genieten van literatuur, kunst, dans, theater en muziek, en hen uitdagen om zelf iets te creëren, iets nieuws te leren en hun eigen verhaal te vertellen. Het wordt een levendige plek, maar biedt ook ruimte om je terug te trekken, na te denken, te studeren, te werken of gewoon te ontspannen. Toekomstbestendig en innovatief, waar oud en nieuw samen komen in een duurzaam gebouw.
De verbouwing richt zich op een zichtbare programmering zowel van binnen als van buiten. Dit omvat nieuwe etalages, enkele nieuwe raamopeningen, het hergebruik van bestaande deuren en het openen van de belangrijkste poort aan de Hinthamerstraat. Daarnaast worden de interne verbindingen tussen de verschillende panden versterkt. Zo wordt het begrip ‘doorwaadbaarheid’ ruim toegepast binnen de bestaande bebouwing, waardoor de nu gesloten bouwblokken veranderen in een toegankelijk deel van de stad.
Het project heeft diverse ambities op het gebied van monumentenzorg, stedenbouw, interieur, uitstraling en gebruik. De rijke geschiedenis van de panden wordt opnieuw zichtbaar gemaakt, gecombineerd met de inrichting van een toegankelijke en eigentijdse, gemengde culturele instelling. Hier zullen de functies van de bibliotheek en het centrum voor cultuureducatie elkaar aanvullen en versterken. Het ontwerp, van Korteknie Stuhlmacher Architecten, gaat uit van restauratie van alle zichtbare delen aan de buitenzijde, met maximaal behoud van historisch materiaal zoals houten kozijnen en metselwerk.
© FOTOGRAFIE:
© 2022 Stevens Van Dijck
Design: Flinder | Web development: Kroes Media
Opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd conform de algemene voorwaarden van De Nieuwe Regeling 2011 herziene versie 2013.