Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement, Huisvestingsadvies
Strategisch vastgoedadvies

Projecttype

Transformatie

Opdrachtgever

Daktuin Moes

Locatie

Tilburg

Architect

Aerde Borgert Architecten | Studio Redd | Nicole van Beers

Adviseurs

Drietech & Verhoef Ingenieursbureau B.V.
Zonneveld ingenieurs

Aannemer

Oppervlakte

2.000 m²

Project periode

2022 – 2024

oplevering

2024

Projectmanagers

Daktuin Moes Tilburg

Ontwikkeling

Midden in het centrum van Tilburg, aan de Heuvelstraat, ligt het iconische voormalige V&D gebouw. Met een dakoppervlak van ongeveer 2.000 m² in potentie een schitterende plek voor een daktuin.
In een aanloopperiode van enkele jaren heeft Rooftop Rumour een concept ontwikkeld genaamd Moes! Een plek waar vanuit een publiek toegankelijk dakterras uitgekeken wordt over de stad met daarbij enkele kenmerkende vergezichten in de skyline van Tilburg. Gecombineerd met een daktuin en marktwinkel waar eigen producten en streekproducten worden verkocht en een dakcafé die voornamelijk uit eigen tuin, ecologisch en met een lokaal assortiment werkt.

Stevens Van Dijck was betrokken bij het proces en soms bij de inhoud om het plan van Daktuin Moes! van concept tot oplevering te brengen. Nam als bouwcoach van daktuin Moes! deel aan het ontwerpteam en heeft de opdrachtgevers gecoacht in de stappen van het bouwprojectmanagement.

Gebouwfunctie

Uniek voor de stad en van essentieel belang voor duurzame ambities zoals klimaatadaptatie, zal de tuin en moestuin via een waterretentiesysteem regenwater vasthouden, het dak isoleren en de biodiversiteit bevorderen. Daarnaast zal het bijdragen aan variatie en verfraaiing in het landschap van grijze daken in de binnenstad. Daktuin Moes! streeft naar winstgevendheid met als doel de gegenereerde winst te gebruiken om onze beoogde impact verder te vergroten. De bedrijfsvoering wordt gebaseerd op de principes van een sociale onderneming die hierbij passen.

Bijzonderheden

Het plan werd mede mogelijk gemaakt door enkele participanten, crowdfunding en subsidies. Daarmee kreeg het project een eigen dynamiek.

Met de voltooiing van het definitief ontwerp was Daktuin Moes in staat om de omgevingsvergunning in te dienen. De verhuurder was hier lopende een andere procedure in Tilburg geen voorstander van. Gedurende een jaar zijn er meerdere interventies gepleegd door Daktuin Moes om verhuurder en de gemeente Tilburg tot andere gedachten te brengen. Tevergeefs, waardoor Daktuin Moes in december 2023 besloot om niet langer in de wachtkamer te blijven zitten en het initiatief te beëindigen. Een potentiële parel voor de stad Tilburg gaat daarmee verloren.

Daktuin Moes deelt graag haar kennis en ervaringen, waaronder de ontwerpen, via www.daktuinmoes.nl.

© FOTOGRAFIE:

Clear Fotografie / Nop Mercx

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie