Sector

Horeca & Hotels

Diensten

Bouwmanagement

Projecttype

Transformatie

Opdrachtgever

Daktuin Moes

Locatie

Tilburg

Architect

Aerde Borgert Architecten | Studio Redd | Nicole van Beers

Adviseurs

Drietech & Verhoef Ingenieursbureau B.V.
Zonneveld ingenieurs

Aannemer

Oppervlakte

2.000 m²

Project periode

2022 – 2024

oplevering

2024

Projectmanagers

Daktuin Moes Tilburg

Ontwikkeling

Midden in het centrum van Tilburg, aan de Heuvelstraat, ligt het iconische voormalige V&D gebouw. Met een dakoppervlak van ongeveer 2.000 m2 in potentie een schitterende plek voor een daktuin.
In een aanloopperiode van enkele jaren heeft Rooftop Rumour een concept ontwikkeld genaamd Moes! Een plek waar vanuit een publiek toegankelijk dakterras uitgekeken wordt over de stad met daarbij enkele kenmerkende vergezichten in de skyline van Tilburg. Gecombineerd met een daktuin en marktwinkel waar eigen producten en streekproducten worden verkocht en een dakcafé die voornamelijk uit eigen tuin, ecologisch en met een lokaal assortiment werkt.

Gebouwfunctie

Uniek voor de stad en essentieel voor de duurzame ambities zoals onder andere klimaatadoptatie. De tuin en moestuin zullen door middel van een waterretentie systeem regenwater vasthouden, het dak isoleren en werkt bevorderend voor de biodiversiteit. En uiteraard brengt het variatie en verfraaiing in de zee aan grijze daken van de binnenstad. Daktuin Moes! heeft een winstoogmerk met als doel dat de winst gebruikt kan worden om onze beoogde impact verder te vergroten. De bedrijfsvoering wordt ingericht op basis van de social enterprise principes, die hierbij passen.

Bijzonderheden

Het plan wordt mede mogelijk gemaakt door enkele participanten, crowdfunding en subsidies. Dat geeft het project een eigen dynamiek.
Stevens Van Dijck neemt als bouwcoach van MOES! deel aan het ontwerpteam en coacht de opdrachtgevers in de stappen van het bouwprojectmanagement. Vaak op proces, soms op inhoud is Bram Jongejan betrokken om het plan van daktuin Moes! van idee naar oplevering te brengen.

© FOTOGRAFIE:

Clear Fotografie / Nop Mercx

Gerelateerde projecten