Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement
Directievoering

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Locatie

‘s-Hertogenbosch

Architect

NOAHH | Network Oriented Architecture

Adviseurs

Pieters Bouwtechniek
Deerns Ingenieursbureau
SPIE
Peutz Raadgevend Ingenieursbureau
Vitruvius Bouwkostenadvies
PBTA Theater & Akoestiek
DGMR Ingenieursbureau

Aannemer

Mertens Bouwbedrijf B.V.

Oppervlakte

11.000 m²

Project periode

2018 – 2023

oplevering

2023

Projectmanagers

Theater aan de Parade ‘s-Hertogenbosch

Ontwikkeling

De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft een nieuw Theater aan de Parade. Het oude Theater aan de Parade was aan vernieuwing toe. Over de bouw van het nieuwe theater werd jarenlang gedebatteerd in de gemeenteraad. Waar moest het komen, hoe moest het eruitzien en wat mocht het kosten? Uiteindelijk is gekozen voor bouw op de oude plek, waarbij ook delen van het oude pand vermengd werden met het nieuwe.

Stevens Van Dijck heeft in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch het project-/ ontwerp- en bouwmanagement verzorgd en was gedurende de realisatie verantwoordelijk voor de directievoering.

Gebouwfunctie

Het slimme en doordachte ontwerp van NOAHH | Network Oriented Architecture maakt een bredere, flexibelere programmering mogelijk. Het nieuwe Theater aan de Parade is meer dan alleen een theater, het is een accommodatie voor vele ontmoetingen, beleving, theater, muziek, carnaval, tentoonstellingen en meer. De multifunctionele opzet biedt mogelijkheden voor samenwerkingen van vele kunst en cultuur disciplines. Het nieuwe Theater aan de Parade zet ’s-Hertogenbosch als cultuurstad van het Zuiden weer prominent op de kaart.

Bijzonderheden

Het gebouw past goed binnen de omgeving van de Parade. In het gebouw zijn veel slimme en duurzame oplossingen verwerkt. Zoals hergebruik van delen van de constructie en van materialen. De zalen zijn multifunctioneel te gebruiken. Er zijn extra ruimtes gecreëerd , die flexibel in de programmering kunnen worden gebruikt. De kelder staat in verbinding met de foyer, waardoor deze verdieping echt onderdeel is van het gebouw. Hergebruik van de bestaande kelderbak was een strak kader in de ontwerp opgave. Het nieuwe theater heeft in maart 2024 zijn deuren geopend in het theaterseizoen 2023/2024.

© FOTOGRAFIE:

NOAHH | Network Oriented Architecture

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie