Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement
Directievoering

Projecttype

Renovatie

Opdrachtgever

Gemeente Schiedam

Locatie

Schiedam

Architect

Soda Architecten

Adviseurs

Bordewijk De Adviseurs
Ingenieursbureau Physitec
Royal Haskoning DHV
Dijkoraad Raadgevend Ingenieursbureau
Vitruvius Bouwkostenadvies
Constructiebureau Van den Brink

Aannemer

BURGY

Oppervlakte

3.500 m²

Project periode

2019 – 2022

oplevering

2022

Projectmanagers

Stedelijk Museum Schiedam

Ontwikkeling

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een ingrijpende renovatie ondergaan. Het grootste probleem was dat de installaties niet naar behoren functioneerden waardoor de stringente prestatie-eisen die voor een museaal klimaat gelden, niet bereikt konden worden. Bovendien was de bouwkundige staat van het gebouw matig en er was sprake van achterstallig onderhoud. Ook presteerde het gebouw slecht qua duurzaamheid. Stevens Van Dijck was in dit project verantwoordelijk voor het projectmanagement en de directievoering.

Gebouwfunctie

Het Stedelijk Museum Schiedam profileert zich als museum voor moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst. De grote collectie kunstwerken uit de Cobra-beweging is hier een voorbeeld van. Het museum is opgericht in 1899 en is sinds 1940 gevestigd in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis, op de Hoogstraat 112-114 in Schiedam. Het Sint Jacobs Gasthuis is een rijksmonument (1787).

Het museum heeft twee grote collecties, een collectie moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst en een Cultuurhistorische collectie. De vaste collectie beeldende kunst bestaat uit circa 250 schilderijen van Karel Appel, Eugène Brands, Constant, Corneille, Jan Nieuwenhuys, Anton Rooskens en Theo Wolvecamp. Zij zijn allemaal lid van Cobra geweest.

Bijzonderheden

De renovatie omvatte op hoofdlijnen onderhoud en restauratie van het interieur en exterieur, vervanging van de werktuigbouwkundige installaties en een deel van de elektrotechnische installaties. Door isolatie van de buitenschil en verduurzaming van de warmte- en koudeopwekking is een belangrijke duurzaamheidssprong bereikt.

© FOTOGRAFIE:

Sterker in beeld

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie