Sector

Onderwijs

Diensten

Bouwmanagement
Contractmanagement
Kwaliteitsborging

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Tilburg University

Locatie

Tilburg

Architect

Powerhouse Company

Adviseurs

Royal Haskoning DHV constructie
Royal Haskoning DHV installatietechniek

Aannemer

BAM Eindhoven

Oppervlakte

4.376 m²

Project periode

2021 – 2024

oplevering

2024

Projectmanagers

Marga Klompé Building Tilburg University

Ontwikkeling

Op het campusterrein van Tilburg University pronkt nu het gloednieuwe onderwijsgebouw, vernoemd naar de eerste vrouwelijke minister van Nederland, Marga Klompé. Dit moderne, vrijwel geheel uit hout opgetrokken, pand is het antwoord op de groeiende studentenpopulatie en de veranderende onderwijsmethoden.

Gelegen tussen het Tiasgebouw en Cube, versterkt dit nieuwe icoon de band tussen het station Tilburg University, de omliggende wijk en de campus. Het streven naar een verbeterde verbinding wordt belichaamd door een levendig plein dat wordt gecreëerd, compleet met een restaurant aan de campuszijde.

Stevens Van Dijck was van de DO fase betrokken en heeft tot en met de oplevering de opdrachtgever ondersteund bij het projectmanagement. Onder andere het contractmanagement, kwaliteitsborging en commissioning waren onderdeel van onze werkzaamheden.

Gebouwfunctie

Met veertien collegezalen en een ruime foyer biedt het Marga Klompé Building plaats aan zo’n 1.000 studenten, waardoor het perfect voldoet aan de groeiende behoefte. Maar het gaat verder dan alleen capaciteit; het is ontworpen als een inspirerende leer- en werkomgeving, waar zowel studenten als medewerkers optimaal kunnen gedijen.

Bijzonderheden

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp van het Marga Klompé Building. Bijna volledig energieneutraal, wordt het gebouw gevoed door zonnepanelen en Warmte Koude Opslag in de bodem. Circulariteit is ook een belangrijk aspect, met herbruikbare houten draagconstructies en natuurstenen gevelbekleding die met oog voor hergebruik is ontworpen.

Het Marga Klompé Building markeert een indrukwekkende stap naar een duurzame en circulaire toekomst voor academische gebouwen. Met zijn unieke nadruk op massief houten panelen en demontabele balken, is dit gebouw een pionier op het gebied van duurzaamheid in Nederland.

© FOTOGRAFIE:

BAM Bouw en Techniek

Gerelateerde projecten