Sector

Onderwijs

Diensten

Bouwmanagement
Directievoering

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Stadsontwikkeling Rotterdam

Locatie

Rotterdam

Architect

Drost + van veen Architecten BV

Adviseurs

Volatis
IMd Raadgevende Ingenieurs
LBP|Sight

Aannemer

Bouwbedrijf Van Deelen

Oppervlakte

6.661 m²

Project periode

2013 – 2015

oplevering

2015

Projectmanagers

KOZ Máximaal – Rotterdam

Ontwikkeling

Op de grens van de wijken Hillegersberg en Schiebroek heeft de gemeente het KOZ-complex ontwikkeld. De Sint Mattheursschool, Stichting Pameijer en Kinderopvang BijDeHand bieden een beschermde leerwerkomgeving aan kinderen en jongeren van 0 – 20 jaar met een verstandelijke beperking.

Stevens Van Dijck heeft de gebruikerscoördinatie georganiseerd, gaf als bouwmanager leiding aan het ontwerp- en realisatieproces en was als directievoerder door het bijzondere ontwerp extra uitgedaagd: geen enkele hoek in het gebouw is recht, de houten gevel heeft verschillende kleuren en ritmes, en diverse (gebruikers) voorzieningen zijn door derden uitgevoerd.

Gebouwfunctie

Gekozen is voor een heldere gebouwstructuur die kinderen duidelijkheid en de noodzakelijke veiligheid biedt. De opzet is als een 3-lobbig boomblad, zodat de diverse gebruikers zich binnen een eigen lob kunnen herkennen, maar ook rust kunnen vinden in de diepere punten van hun domeinen. Tussen de 3 lobben ligt het hart van het gebouw. Deze open plek is gecreëerd voor samenkomsten. Alle lokalen, zowel in het gebouw als vanuit de tuin, zijn zichtbaar en vormen een inspiratie voor zowel personeel, leerlingen, ouders als bezoekers.

Bijzonderheden

Stevens Van Dijck is als projectmanager vanaf de definitiefase bij het project betrokken geweest. Eerst als ontwerpmanager om samen met de opdrachtgever, gebruikers en het ontwerpteam en binnen de kaders de meest optimale ontwerpoplossingen te vinden. En dat voor de bijzondere doelgroep waarbij niet alleen functionaliteit nauw luistert maar ook de beleving van de omgeving. Sfeervol, warm, geborgen, soms inspirerend en soms prikkelarm. Dat zijn ook processen waarin Stevens Van Dijck zich senang voelt: bouwen met en voor de gebruikers.

© FOTOGRAFIE:

Sterker in beeld

Gerelateerde projecten