Sector

Hi-Tech & Labs

Diensten

Bouwmanagement
Directievoering

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Deltares

Locatie

Delft

Architect

Wiegerinck Architecten

Adviseurs

Aronsohn Raadgevend Ingenieurs
Vintis Installaties Adviseurs

Aannemer

De Vries en Verburg Bouw

Oppervlakte

1.600 m²

Project periode

2023 – 2024

oplevering

2024

Projectmanagers

Chemisch Biologisch Fysisch Laboratorium Deltares Delft

Ontwikkeling

Deltares is een onafhankelijk technologisch instituut dat werkt aan oplossingen en innovaties op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Met 800 medewerkers richt het instituut zich op rivierdelta’s, kustregio’s en riviergebieden.
Om efficiënter te kunnen werken wordt de onderzoeksfaciliteit op Utrecht Science Park verplaatst naar de Deltares-campus in Delft. Deltares heeft ten behoeve van dit toegepaste onderzoek de behoefte om een Chemisch Biologisch Laboratorium te realiseren op het eigen terrein van Deltares te Delft. Het Chemisch Biologisch en Fysisch Laboratorium (CBFL) omvat ca. 1.600 m² bruto vloeroppervlakte en bestaat uit drie bouwlagen. Het gebouw wordt ingericht met laboratoria en bijbehorende ondersteunende ruimten. De uitvoering van dit project omvat zowel bouwkundige, elektrotechnische en werktuigbouwkundige werkzaamheden.
Stevens Van Dijck is verantwoordelijk voor de directievoering bij dit project.

Gebouwfunctie

Met de ontwikkeling van het CBF laboratorium wordt het volgende doel beoogd:

  • Het bieden van een grote verscheidenheid aan instrumenten, methoden en onderzoeksmogelijkheden voor het vaststellen van de (geo)fysische en biologische karakteristieken van waterbodems, grond-watermengsels, industriële slurries en ertsen. Het laboratorium ondersteunt alle groepen binnen Deltares bij hun advies- en onderzoekswerk.
  • In het gebouw zullen circa 7 FTE te werk worden gesteld.

Bijzonderheden

Het gebouw wordt een ‘aanvulling’ op het naastliggende al bestaande pand, genaamd ‘Sigma’. Naar ‘Sigma’ toe worden doorbraken gemaakt om beide volumes met elkaar te verbinden. Gedurende de gehele bouwfase van het CBFL blijft Sigma in gebruik.
Het nieuwe laboratorium is ontwikkeld als nieuwbouw en niet als aanbouw. Hierdoor wordt het volledig zelfstandig functionerend met eigen voorzieningen en een eigen ‘voordeur’. Het laboratorium is zodanig ontworpen dat het in de toekomst nog kan worden uitgebreid door eenzelfde gebouw ertegenaan te bouwen.
De constructie bestaat uit een paalfundering waarop de betonfundering wordt voorzien. Vanaf de begane grond wordt er in prefab elementen en breedplaat systemen doorgebouwd. De bovenste etage is geconstrueerd als een staalconstructie.
Het pand wordt aan de buitengevel zijde afgewerkt met een duurzame (houten) bamboebekleding.

© FOTOGRAFIE:

Wiegerinck Architecten

Gerelateerde projecten