Sector

Hi-Tech & Labs, Kantoren

Diensten

Bouwmanagement

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

OVG Projectontwikkeling

Locatie

Utrecht

Architect

Cepezed Architecten

Adviseurs

Bartels
Deerns
DGMR

Aannemer

BAM Utiliteitsbouw

Oppervlakte

24.100 m²

Project periode

oplevering

2013

Projectmanagers

Danone Innovation Centre

Ontwikkeling

In Utrecht is een nieuw onderzoekscentrum voor de Baby and Medical Division van voedselproducent Danone gerealiseerd. Naast functionaliteit en representativiteit was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Bij de implementatie hiervan speelde bouwfysisch adviseur DGMR en installatieadviseur Deerns een belangrijke rol. Het projectmanagement werd gedurende het ontwerp en de realisatie verzorgd door Stevens Van Dijck.

Gebouwfunctie

Het nieuwe Innovation Centre clustert de R&D-activiteiten van de Danone divisies Baby Nutrition and Medical Nutrition. Het programma beslaat onder meer een pilot plant, laboratoria, kantoren, opslagcapaciteit, informatiecentrum, conferentiecentrum, een coffee corner en een restaurant.

Bijzonderheden

Met een optimaal efficiënt ruimtegebruik is het Innovation Centre zo compact mogelijk vormgegeven. De horizontaal gelede gevel van sandwichpanelen en glas is hoogisolerend en zorgt voor een royale daglichttoetreding dat bijdraagt aan zowel het gebruikerswelzijn als beperking van de kunstverlichting. Het materiaalgebruik is geminimaliseerd en weloverwogen. Zo is de staalconstructie slank gedimensioneerd en is alleen 100% FSC-gecertificeerd hout voorgeschreven. Het gebouw is maximaal flexibel ontworpen. Zo is het eenvoudig en met weinig materiaalgebruik in- en extern uitbreidbaar en zijn de installatievoorzieningen geheel afgestemd op de bouwkundige mogelijkheden tot volledig vrije vloerindeling. Laboratoria zijn gemakkelijk om te vormen tot kantoorruimten en de plaatsing van stijgpunten en faciliteiten bieden ruime mogelijkheden tot partiële ontsluiting en dus multitenant gebruik. Realisatie van het Danone Innovation Centre heeft plaatsgevonden middels de methodiek van Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen, wat onder meer een snelle bouwtijd en een sterke beperking van de afvalstromen garandeert. Naast genoemde aspecten draagt vooral ook de verblijfskwaliteit bij aan de duurzaamheid van het gebouw. Zo kent het gebouw veel ruimtelijke differentiatie, is er veel licht, uitzicht en doorzicht en kunnen gebruikers hun eigen klimaatomstandigheden reguleren, waarbij zij onder meer gebruik kunnen maken van natuurlijke ventilatie via te openen geveldelen.

© FOTOGRAFIE:

Sterker in Beeld

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren |
Transformatie