Roel Smit
Deel dit artikel

Total Engineering: De heilige graal?

Kostenstijgingen, tekort aan bouwmaterialen, steeds verdere verdichting van steden, hoge eisen aan gebouwen om ons heen, innovaties die elkaar steeds sneller opvolgen: de wereld waarin we dagelijks werken wordt steeds complexer. Is total engineering daarvoor dé oplossing? Op donderdag 9 november organiseerden we over dit onderwerp een rondetafelsessie met toonaangevende architecten, opdrachtgevers en adviseurs. Deze vijf lessen blijven bij.

Les 1 – Investeer in teambuilding

Hoe werk je nu eigenlijk met elkaar samen? Dát – zo blijkt al snel tijdens de discussiemiddag – is uiteindelijk toch de vraag achter de vraag, als je het over total engineering hebt. En dat samenwerken is soms ingewikkeld. Zeker bij complexe, langdurige projecten. Dan is een zekere mate van flexibiliteit geboden. Dat kan met total engineering, maar net zo goed met experts van verschillende bureaus. Het gaat er uiteindelijk om dat je de allerbeste mensen voor deze specifieke klus in één (project)team verzamelt. En hoe je dat doet, is eigenlijk om het even. Zo lang je aan de voorkant, bij de start van een project, maar investeert in het smeden van zo’n team. Teambuilding, zodat je elkaar goed weet te vinden.

Les 2 – Wrijving op z’n tijd is fijn

En ja, wat is dan het team? Zit daar bijvoorbeeld ook de opdrachtgever in, of juist niet? Een zekere mate van dualiteit is goed, meldt een van de panelleden. Zo houd je elkaar scherp: door zaken te belichten die een ander misschien niet ziet, door plannen te bevragen en door constructief met elkaar in discussie te gaan. Gooi zo nu en dan maar eens een knuppel in het hoenderhok, is het credo. Uiteindelijk komen daar scherpere oplossingen en vernieuwendere ideeën uit.

Les 3 – Zorg voor een heldere rolverdeling

Hoe je ook samenwerkt, enige vorm van ‘hiërarchie’ is prettig. Althans, volgens een aantal panelleden. Zeker bij ingewikkeldere projecten. Zo is altijd duidelijk wie de beslissingen neemt. En bij wie medewerkers terechtkunnen voor (bij)sturing. Zo’n hiërarchie kan verticaal of horizontaal, als maar duidelijk is welke verantwoordelijkheden er zijn en wie ze draagt. En vergeet hierbij ook niet het belang van een goede projectmanager, of hoe je deze rol ook noemt. Zeker bij complexe opgaven houdt deze persoon de rode draad in de gaten, inventariseert hij of zij alle invalshoeken en werkt met het team aan een passende oplossing.

Les 4 – Neem het risico

Een ander belangrijk punt is: hoe beleg je de risico’s? Total engineering zou geen manier moeten zijn om die volledig in de markt neer te leggen. Het dragen van een deel van de risico’s, hoort ook bij goed opdrachtgeverschap. Bovendien: wanneer je alle risico’s aan de markt geeft, zorgt dat mogelijk voor risicomijdend gedrag. Niet wenselijk dus, tenminste, zeker niet voor opdrachtgevers die juist op zoek zijn naar innovatieve oplossingen.

Les 5 – Beschouw het als een graal, maar geen heilige

De moraal van deze middag? Total engineering is een goede manier om opdrachtgevers te ontzorgen. Het achter de broek aanzitten, de administratie en aanverwante zaken neem je daarmee uit handen. En dat is prettig, zeker bij behapbare, overzichtelijke projecten, of opgaven die veel op elkaar lijken. Maar wanneer een klus complexer wordt, of juist om specifieke expertise vraagt, kan het lonen om juist te kiezen voor verschillende bureaus en disciplines die in een team samenwerken aan de taak. Zo ben je in staat de beste mensen, kennis en ervaring voor het project te verenigen én zorgt de wrijving op z’n tijd waarschijnlijk juist voor nog meer glans. Bovendien houd je als opdrachtgever grip, doordat je makkelijker onderdeel van het (project)team kunt zijn. De manier waarop je met elkaar samenwerkt, in de bouw of waar dan ook, is altijd afhankelijk van de klus die voorligt.

De middag begon met een inspirerende lezing van keynotespreker Edwin Schenk (Six Fingers), en eindigde met een rondleiding door het gloednieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch, een project waar Stevens Van Dijck met veel trots aan meewerkte.

 Wil je de volgende keer meepraten? Graag! Stevens Van Dijck organiseert vaker rondetafelsessies over actuele onderwerpen. Houd onze website in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Andere actualiteiten