Mark van Offenbeek
Mark van Offenbeek
Deel dit artikel

Oplevering Marga Klompé Building TiU

Met veel enthousiasme werd op 15 juli 2022 de symbolische eerste paal geslagen voor het splinternieuwe onderwijsgebouw van Tilburg University, het Marga Klompé Building, vernoemd naar de eerste vrouwelijke minister in Nederland.

De behoefte aan dit nieuwe onderwijsgebouw komt voort uit de groei van het aantal studenten en de veranderende onderwijsmethoden. Het ontwerp van het gebouw is gericht op het creëren van een inspirerende leer- en werkomgeving, waar zowel studenten als medewerkers zich optimaal kunnen ontwikkelen. Met capaciteit voor zo’n 1,000 studenten wanneer alle collegezalen en studieplekken bezet zijn, vervult het gebouw deze groeiende behoefte. Bovendien draagt het bij aan het verbeteren van de verbinding tussen het station Tilburg University, de omliggende wijk en de campus.

Het Marga Klompé Building is nagenoeg energieneutraal, waarbij vrijwel alle benodigde energie voor het gebouw zelf wordt opgewekt, onder andere door zonnepanelen en het gebruik van Warmte Koude Opslag in de bodem. Duurzame producten en materialen worden maximaal ingezet, en er is aanzienlijke aandacht besteed aan circulariteit. De houten draagconstructie van het gebouw is vrijwel volledig herbruikbaar, en de natuurstenen gevelbekleding is opgehangen in plaats van verlijmd, waardoor deze ook herbruikbaar is. Een indrukwekkende stap richting een duurzame en circulaire toekomst voor het onderwijsgebouw van Tilburg University.

Op 19 december 2023 is het gebouw officieel overhandigd aan de Tilburg University, en hebben zij de sleutels in ontvangst genomen. Binnenkort zullen de eerste studenten hun enthousiaste stappen zetten in dit prachtige pand, waar vanaf eind januari boeiende colleges zullen plaatsvinden.

Het project is aanbesteed op basis van een UAV-gc contract. Stevens Van Dijck heeft vanaf de fase TO tot en met de oplevering de opdrachtgever ondersteund bij het projectmanagement. Onder andere het contractmanagement en kwaliteitsborging waren onderdeel van onze werkzaamheden.

Deel dit artikel

Andere actualiteiten