René van Kooi
Deel dit artikel

Oplevering Theater aan de Parade ‘s-Hertogenbosch

Op 16 oktober jl. was het zover, de oplevering en (sleutel)overdracht van Theater aan de Parade te ’s-Hertogenbosch. Na jarenlang debatteren binnen de gemeenteraad over de locatie, het ontwerp en het budget, werd in de zomer van 2018 besloten dat het nieuwe theater moest verrijzen op de vertrouwde plek, passend binnen het vigerende bestemmingsplan, waarbij elementen van het oude gebouw naadloos werden geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

Wat dit theater zo bijzonder maakt, is het slimme en doordachte ontwerp van NOAHH | Network Oriented Architecture. Dit ontwerp opent de deuren naar een bredere, flexibelere programmering, waardoor het theater veel meer wordt dan alleen een podium. Het zal een bruisende ontmoetingsplek worden voor theater, muziek, carnaval, tentoonstellingen en meer. De multifunctionele opzet en afzonderlijk te gebruiken foyers bieden ruimte voor samenwerkingen tussen diverse kunst- en cultuurdisciplines, waardoor ‘s-Hertogenbosch zich opnieuw als cultuurstad van het Zuiden op de kaart zet.

En dat is nog niet alles! Het nieuwe Theater aan de Parade past perfect in de omgeving van de Parade en bevat slimme en duurzame oplossingen. Denk hierbij aan het hergebruik van de bestaande kelder en de hoofddraagconstructie van de grote zaal, de realisatie van een multifunctionele middenzaal, extra ruimtes geschikt voor flexibele programmering, en zelfs een kelder(foyer) die ruimtelijk één geheel vormt met de foyers op de hoger gelegen verdiepingen, waardoor het een integraal onderdeel van het gebouw wordt.

Stevens Van Dijck had de eer om namens en in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch het project-/ontwerp- en bouwmanagement te mogen verzorgen. Gedurende de realisatiefase waren wij daarnaast verantwoordelijk voor de directievoering.

Het theater heeft inmiddels de sleutels van hun gloednieuwe locatie in handen! Momenteel wordt er met veel toewijding zowel voor als achter de schermen hard gewerkt om alles gereed te maken voor de grandioze opening in maart 2024. Echter, op vrijdag 8 december jl. gingen de deuren voor het publiek al open voor de testfase met try-out voorstellingen ter voorbereiding op de grootschalige première begin maart a.s.. Op vrijdag 1 maart 2024 staat de grote (officiële) opening gepland. Wij kijken ernaar uit!

Deel dit artikel

Andere actualiteiten