Mark van Offenbeek
Mark van Offenbeek
Deel dit artikel

Projectmanagement met Mark van Offenbeek

Mark van Offenbeek werkt twee jaar als projectmanager bij Stevens Van Dijck. Hiervoor was hij vastgoedmanager bij verschillende organisaties. Wat is zijn rol bij bouwprojecten?

Bouwen is mensenwerk. Dat is misschien wel mijn belangrijkste les tot nu toe in dit vak. Natuurlijk, we werken en redeneren allemaal vanuit een bouwtechnische achtergrond. Het bijdragen aan betere gebouwen staat bij Stevens Van Dijck voorop. Maar als projectmanager moet ik feilloos aanvoelen wat de persoon tegenover mij nodig heeft om zijn of haar werk goed te kunnen doen. En hoe ik daarbij kan helpen.

Want dat is mijn rol, bij projecten: de spil zijn tussen opdrachtgever en aannemer, of andere betrokken specialisten. Ik ben continu aan het levelen met mensen, met verschillende wensen, belangen, voorkeuren en achtergronden. De ene keer past de fluwelen handschoen, terwijl een ander moment vooral duidelijkheid werkt. Soms moet je onderhandelen, of aftasten wat de ander nu precies bedoelt. Niet iedereen zegt meteen wat hij of zij wil, of drukt zich even helder uit. Aan mij de taak om dat te achterhalen. Want dat gebouw voor elkaar krijgen binnen de planning en het budget van de opdrachtgever, daarvoor is een team nodig. Dat team smeden en op koers houden, doen wij. Als je ervoor zorgt dat ieder lid van het team zich gezien en begrepen voelt, maak je hen deelgenoot, verantwoordelijk, volwaardig onderdeel van een groter geheel. Zo zorg je wat mij betreft voor een ideale situatie. Er is vertrouwen: je kunt naar elkaar uitspreken hoe je ergens over denkt, óók als je van mening verschilt. En je bent met elkaar bereid om net een stap extra te zetten. Zodat je het project waar je samen aan werkt samen naar een hoger niveau tilt. Als dat lukt, dan is mijn missie geslaagd.

Deel dit artikel

Andere actualiteiten