Sector

Kantoren, Overheid

Diensten

Bouwmanagement
Directievoering
Ontwerpmanagement
Kwaliteitsinspectie

Projecttype

Nieuwbouw, Renovatie

Opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf

Locatie

Den Haag

Architect

ZECC Architecten

Adviseurs

Valstar Simonis
Smits van Burgst
IMd Raadgevende Ingenieurs
Peutz
Hospitality Group
Theateradvies

Aannemer

Strukton Worksphere

Oppervlakte

80.000 m²

Project periode

2017 – 2021

oplevering

2021

Projectmanagers

Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer

Ontwikkeling

Het historische Binnenhof in Den Haag wordt vanaf 2020 grootschalig gerenoveerd. Een ingrijpende klus die vijfenhalf jaar duurt. Alle Kamerbewoners zijn voor die periode verhuisd naar beschikbare rijkspanden in Den Haag. Daarbij geldt dat de locaties veilig, representatief en passend zijn voor gebruik.

Een van deze panden betreft de Bezuidenhoutseweg 67 te Den Haag. Hier was tot en met medio 2017 het ministerie van Buitenlandse Zaken gevestigd. Het pand is verbouwd om geschikt te maken als tijdelijke huisvesting voor de Tweede Kamer. Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer is een publieksingang gemaakt om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree is gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag.

Stevens Van Dijck was verantwoordelijk voor het ontwerpmanagement, directievoering en kwaliteitsinspecties. In de zomer van 2021 was de verbouwing gereed. Na het zomerreces heeft de Tweede kamer de nieuwe tijdelijke huisvesting in gebruik genomen.

Gebouwfunctie

Het Rijksvastgoedbedijf is de eigenaar van het gebouw en opdrachtgever voor de aanpassingen. Sinds 2017 heeft een team van architecten, technisch specialisten en adviseurs aan het ontwerp en de technische uitwerking gewerkt. Dit ging in intensief overleg met de Tweede Kamer om zo tot een gedragen plan te komen.

Bijzonderheden

Oorspronkelijk zou de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer in de Van Kleffenszaal komen en de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer in de expeditieruimte van het ministerie. Deze plannen zijn gewijzigd nu de Eerste Kamer zich tijdelijk heeft gevestigd aan het Lange Voorhout 34-36/Kazernestraat te Den Haag. De plenaire zaal van de Tweede Kamer past in de Van Kleffenszaal in het pand aan de Bezuidenhoutseweg 67.

© FOTOGRAFIE:

Stijn Poelstra

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie