Sector

Onderwijs

Diensten

Bouwmanagement

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Universiteit Utrecht

Locatie

Utrecht

Architect

Ector Hoogstad Architecten

Adviseurs

Pieters Bouwtechniek
Valstar Simonis
Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs

Aannemer

Züblin
Cofely

Oppervlakte

15.000 m²

Project periode

2013 – 2015

oplevering

2015

Projectmanagers

Victor J. Koningsbergergebouw Universiteit Utrecht

Ontwikkeling

Op de Uithofcampus van de Universiteit Utrecht is een nieuw onderwijscentrum gerealiseerd: het Victor J. Koningsbergergebouw. Het gebouw bedient de faculteiten Bètawetenschappen, Geowetenschappen en Geneeskunde (Biomedische Wetenschappen). Het totale project beslaat 15.000 m² BVO en is binnen 2,5 jaar ontworpen en gebouwd. Om de bouwtijd zo kort mogelijk te houden kent het gebouw een hoge mate van prefabricatie. De laboratoriumvloeren zijn custom made voorgespannen ribcassettevloeren met geïntegreerde installaties en betonkernactivering. De inhuizing en oplevering zijn parallel uitgevoerd en ook de buitenruimte is in die periode helemaal ingericht. Resultaat is een zeer energiezuinig gebouw met overvloedig daglicht en prachtige weidse uitzichten over het vele groen in het Utrecht Science Park. Stevens Van Dijck heeft namens de Universiteit Utrecht de directievoering verzorgd.

Gebouwfunctie

Het transparante gebouw vormt samen met het Minnaertgebouw en Buys Ballotgebouw het onderwijscluster in de noordwesthoek van de Uithofcampus. Er zijn 17 practicumruimten, 5 computerzalen voor zelfstudie, 300 studieplaatsen, 3 collegezalen en horecafaciliteiten in het gebouw aanwezig. Onder de collegezalen bevindt zich bovendien een stalling voor 1.650 fietsen. Het indrukwekkende atrium zorgt ervoor dat gebruikers van deze verschillende functies elkaar voortdurend ontmoeten. Als alle collegezalen, overlegruimten, studie- en practicumplekken volledig bezet zijn, zijn er zo’n 1.400 studenten in het gebouw aanwezig. Het gebouw is vernoemd naar Victor Jacob Koningsberger (1895-1966), bioloog en later Rector Magnificus en één van de meest markante hoogleraren aan de Universiteit Utrecht uit het midden van de 20ste eeuw. Het biedt een inspirerende leer- en werkomgeving aan studenten en docenten van de faculteiten Bètawetenschappen, Geneeskunde en Geowetenschappen. De centrale thema’s in het ontwerp zijn duurzaamheid, flexibiliteit en transparantie.

Bijzonderheden

De gevels van het gebouw zijn overal maximaal transparant, waarbij vanuit oogpunt van duurzaamheid veel aandacht is besteed aan het vinden van de juiste balans tussen uitzicht, licht- en warmtetoetreding, oriëntatie en energiehuishouding. Hierin spelen de lamellen aan de gevel, per gevelvlak variërend in diepte, afstand en aantal, een hoofdrol. Voor warmte en koeling is gebruik gemaakt van betonarchivering en aan- en afvoer van warmte via de constructie. Dat vraagt om een geïntegreerde aanpak van het ontwerp. Alle installaties, inclusief labtechniek zitten ingebouwd in het vloerpakket. Alle partners hebben binnen dit project integraal samengewerkt in een virtueel driedimensionaal gebouwmodel. Het werken in BIM/Revit zorgde ervoor dat de integratie van ontwerp en engineering beter en gedetailleerder kon worden uitgevoerd. Alle lagen van het gebouwmodel zijn op die manier vooraf te zien en dat geeft maximaal inzicht in de ruimtelijke kwaliteiten en de technische uitdagingen. Door BIM kon het ontwerpteam tot innovatieve oplossingen komen, zoals de geïntegreerde vloer en de mogelijkheden om de practicumzalen in de toekomst eenvoudiger te kunnen veranderen. Samen met andere maatregelen zoals zonnepanelen en doordacht materiaalgebruik komt het (laboratorium)gebouw uiteindelijk in aanmerking voor een BREEAM “very good”- certificering.

© FOTOGRAFIE:

Sterker in Beeld

Gerelateerde projecten

Onderwijs, Sport & Leisure |
Nieuwbouw, Renovatie