Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Stichting Nijkleaster

Locatie

Hijlaard

Architect

J.O.N.G. architecten

Adviseurs

NO.ORDPEIL
Innax
Ecostruct
Ekwadraat
Rho adviseurs voor leefruimte

Aannemer

Kolthof Bouw

Oppervlakte

2.800 m²

Project periode

2018 – 2023

oplevering

2023

Projectmanagers

Klooster Nijkleaster Hijlaard

Ontwikkeling

De Stichting Nijkleaster wil een nieuw klooster (nijkleaster) vormen nabij het dorp Hijlaard in Friesland. De doelstelling is om een plek te creëren waar mensen zich in alle rust kunnen terugtrekken om zich te bezinnen en om op adem te komen. Tegelijkertijd is het een plaats waar mensen elkaar ontmoeten in liturgie en gesprek, stilte en wandeling.

Stevens Van Dijck begeleidt als projectmanager en directievoerder de stichting in de haalbaarheidsfase met het opstellen van een programma van eisen en het opmaken van een budgetraming, het ontwerptraject, organiseert de aanbesteding en verzorgt de uitvoeringsbegeleiding.

De bouw is in december 2021 van start gegaan. In 2023 zal het klooster in gebruik worden genomen.

Gebouwfunctie

De monumentale boerderij wordt gerestaureerd en aangepast aan de nieuwe bestemming. Daarnaast worden 3 appartementen voor vaste bewoning en 9 kamers voor gasten gebouwd.

Bijzonderheden

Nijkleaster zoekt naar nieuwe wegen voor geloof en spiritualiteit. De kerk van Jorwert vormt de uitvalsbasis voor deze zoektocht. Het klooster-complex Westerhûs (net buiten Jorwert) wordt momenteel ontwikkeld tot een plek waar vaste bewoners (kleasterlingen) bidden en werken, wonen en gastvrijheid bieden.

© FOTOGRAFIE:

J.O.N.G. architecten

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie