Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement
Directievoering

Projecttype

Transformatie

Opdrachtgever

Gemeente Bladel

Locatie

Bladel

Architect

Group A

Adviseurs

Ingenieursbureau ABT

Aannemer

Moeskops Bouwbedrijf

Oppervlakte

9.000 m²

Project periode

2021 – 2024

oplevering

2024

Projectmanagers

Gemeenschaphuis aan de Markt Bladel

Ontwikkeling

De gemeente Bladel heeft besloten om haar Gemeenschapshuis Den Herd nieuw leven in te blazen. Na een grondige verkenning en onderzoeksfase is de keuze gemaakt om de huidige, verouderde locatie achter zich te laten en te verhuizen naar een nieuwe plek. Het voormalige Rabobankgebouw aan het Emmaplein in Bladel, dat door de gemeente is aangekocht, biedt de ideale mogelijkheden om de diverse culturele en maatschappelijke functies van Den Herd te huisvesten. Niet alleen voldoet deze locatie aan de technische eisen en wensen van Den Herd, maar ook biedt het de kans voor de gemeente om haar duurzaamheidsambities waar te maken. Bovendien worden waar mogelijk materialen hergebruikt vanuit een circulaire benadering.

Stevens Van Dijck is bij de herontwikkeling van het pand betrokken als directievoerder en ondersteunt en vertegenwoordigt de gemeente tijdens zowel de bouwvoorbereiding- als realisatiefase.

Gebouwfunctie

Om het gebouw te transformeren van een bankkantoor naar een gemeenschapshuis dat de komende 30 jaar functioneel en uitnodigend zal zijn en verbinding zal faciliteren, zijn aanpassingen noodzakelijk. In samenwerking met architectenbureau Group A, ingenieursbureau ABT en het bestuur van Den Herd is er in 2021 hard gewerkt aan een prachtig ontwerp. Dit ontwerp biedt ruimte aan alle verenigingen die gebruik maken van gemeenschapshuis aan de Markt, waaronder een theaterzaal, enkele vlakke vloerzalen, workshop- en clubruimten, en de bibliotheek. Door de toevoeging van trappen en vides ontstaat een heldere structuur waarbij zichtlijnen en natuurlijk licht zorgen voor verbinding en oriëntatie. Gemeenschapshuis aan de Markt zal flexibel worden gebruikt door diverse partijen, maar kan ook als één grote locatie dienen voor grote festiviteiten zoals carnaval of een huldiging op het bordes.

Bijzonderheden

Een essentieel element in het ontwerp van architectenbureau Group A is de ‘connector’: een openbare route en ruimtelijke ervaring die de gewenste interne en externe verbinding met de Markt bevordert. Gebruikers en bezoekers komen elkaar tegen in de ‘connector’, wat bijdraagt aan ontmoeting, interactie, dynamiek, sociale veiligheid en een sterk collectief gevoel. Opvallend in het ontwerp is ook de nieuwe open gevel aan de marktzijde, die zicht biedt op de activiteiten en ontmoetingen die daar plaatsvinden. Hierdoor ontstaat een naadloze verbinding tussen oud en nieuw, boven en onder, en binnen en buiten. Deze nieuwe gevel fungeert als een herkenbaar symbool op het plein en markeert de ingang van het Gemeenschapshuis aan de Markt.

© FOTOGRAFIE:

Architectenbureau Group A

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie