Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement
Ontwerpmanagement
Proces- en kwaliteitsmonitoring

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Gemeente Arnhem

Locatie

Arnhem

Architect

DP6 architectuurstudio

Adviseurs

ABT

Aannemer

BINX Smartility

Oppervlakte

2.500 m²

Project periode

2016 – 2018

oplevering

Maart 2018

Projectmanagers

Focus Filmtheater Arnhem

Ontwikkeling

Op het Kerkplein in Arnhem is een nieuw filmtheater gebouwd: het Focus Filmtheater. Het filmtheater is gerealiseerd voor Stichting Focus Filmtheater Arnhem. Deze stichting heeft als doel de belangstelling voor film- en beeldcultuur te stimuleren bij een zo groot en divers mogelijk publiek. Stevens Van Dijck maakte, samen met ABT en DP6 architectuurstudio, onderdeel uit van het engineerings-team. Samen waren we verantwoordelijk voor de volledige uitwerking van het ontwerp tot een definitief ontwerp+ (DO+). Stevens Van Dijck heeft binnen het engineeringsteam de rol van project-/ontwerpmanager vervuld. Na selectie/gunning aan de E&C aannemer waren we verantwoordelijk voor de proces- en kwaliteitsmonitoring. Het theater is in maart 2018 opgeleverd.

Gebouwfunctie

Het theater bestaat uit vijf filmzalen met in totaal 400 stoelen, een foyer en een filmcafé. Met de nieuwbouw heeft de stichting er twee zalen bij ten opzichte van de oude situatie. Naast ruimte voor films, biedt het filmtheater nu ook plek voor tentoonstelling en lezingen. Bij de nieuwbouw is ervoor gekozen het de horeca uit te breiden met een gezellig filmcafé en professionele grootkeuken.

Bijzonderheden

Het Focus Film Theater ligt naast de markante Eusebiuskerk, een kerkgebouw dat het stadsbeeld van Arnhem bepaalt. Voor de oorlog lag de plek van het nieuwe Focus Film Theater een steeg: de Torensteeg. Architect DP6 bracht de historische Torensteeg terug als structurerend element in het ontwerp. Deze ‘Nieuwe Torensteeg’ zorgt ervoor dat het uitzicht op de Eusebius behouden blijft. Een ander leuk kenmerk van het ontwerp zijn de gemetselde gevels die zijn voorzien van typisch Arnhemse ornamentiek: diagonale lijnen en ronde rollagen om de ronde ramen. Het gebouw past daarmee perfect in de stedenbouwkundige structuur. Het Focus Filmtheater won in 2020 de Heuvelinkprijs voor ‘het beste nieuwbouwproject in Arnhem’.

© FOTOGRAFIE:

Jonathan van Dijk

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie