Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement
Ontwerpmanagement
Projectmanagement
Directievoering

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Locatie

Utrecht

Architect

DP6 architectuurstudio

Adviseurs

Galjema B.V. Technisch Adviesbureau

Aannemer

Oppervlakte

13.500 m²

Project periode

2021 – 2022

oplevering

2022

Projectmanagers

Depot Utrecht

Ontwikkeling

Depot Utrecht huisvest één van de bijzonderste collecties van Nederland. Echter voldoet het huidige depot van het Centraal Museum en Erfgoed niet meer aan de eisen. De gemeente Utrecht en het Centraal Museum bouwen daarom samen een nieuw depot op bedrijventerrein Lage Weide. Hierin zullen ook de collecties van het Universiteitsmuseum, Erfgoedcollectie van de gemeente en de provincie Utrecht worden opgeslagen. Stevens van Dijck verzorgt het projectmanagement tijdens de ontwerpfase en het bouwkostenmanagement gedurende het hele traject

Gebouwfunctie

De collectie van het Centraal Museum omvat zo’n 60.000 objecten, waaronder ook objecten van het Rietveld Schröderarchief en het Nijntje museum. Het nieuwe, duurzame museumdepot is essentieel om ook in de toekomst op hoog niveau voor de collectie zorg te dragen. De bouwfysische en installatietechnische eisen zijn de belangrijkste onderliggers voor het ontwerp van het nieuwe depot waarbij de collectie, met bijbehorende eisen, bepaalt hoe het gebouw zo efficiënt mogelijk kan worden vormgegeven. Het nieuwe depot heeft een totaal bruto vloeroppervlak van circa 13.500 m2.

Bijzonderheden

Het nieuwe pand zal op gebied van klimaatbeheer voldoen aan de hoge eisen voor het bewaren van de kunstcollectie. Daarnaast wordt het een duurzaam pand gebouwd volgens het zogenaamde Scandinavië model. In dit model creëert het gebouw zelf zoveel mogelijk het vereiste stabiele binnenklimaat door een dikke, sterk isolerende buitenschil en niet-geïsoleerde begane grondvloer en waardoor de benodigde klimaatinstallaties beperkt kunnen worden.

© FOTOGRAFIE:

DP6 Architectuurstudio

Gerelateerde projecten

Cultuur |
Inrichting