Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement
Ontwerpmanagement
Advies aanbesteding en contractvormen

Projecttype

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Gemeente Texel

Locatie

Texel

Architect

DP6 architectuurstudio

Adviseurs

IMd raadgevende ingenieurs
Nijeboer-Hage technisch adviseurs
DGMR
Frans van Hooijdonk, lichtontwerpers
HI-plus bouwadvies

Aannemer

Aannemingsbedrijf Dozy b.v.

Oppervlakte

2.400 m²

Project periode

2021 – 2025

oplevering

2025

Projectmanagers

Cultuurcentrum Thijssehuis Texel

Ontwikkeling

Aan de rand van het centrum van Den Burg op Texel komt een nieuw sociaal en cultureel hart: het Thijssehuis. Dit bijzondere gebouw wordt de thuisbasis voor Kunstenschool Artex, KopGroep Bibliotheken, en jongerenorganisatie Y4E waarmee zij tevens onderdak bieden aan Radio Texel. Deze organisaties geloven sterk in de synergie die ontstaat uit een gezamenlijk, inspirerend onderkomen.

Het Thijssehuis is ontworpen met een drie beukige houten spantconstructie die de sfeer van het eiland perfect weergeeft. Het gebouw straalt openheid en gastvrijheid uit en fungeert als een verbindende plek voor de gemeenschap. Hierbij is gebruikgemaakt van natuurlijke materialen en zachte, ‘door de zon verbleekte’ kleuren, wat bijdraagt aan de authentieke Texelse uitstraling.

Het nieuwe cultuurcentrum komt precies op de plek van de oude Thijsseschool en draagt daarmee met trots de naam van schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. Zijn liefde voor Texel komt terug in de waarden en de identiteit van het Thijssehuis.

Gebouwfunctie

Het Thijssehuis is meer dan een gebouw; het is een plek waar de identiteit en de cultuur van de Texelaars tot uiting komen. Het symboliseert de sterke verbondenheid van de eilandbewoners, de rijke natuur en cultuurlandschappen, de rust en ruimte, en het ondernemerschap dat Texel kenmerkt. Het Thijssehuis biedt antwoorden op diverse maatschappelijke behoeften. Naast onderwijs, bibliotheek en thuishonk voor jongeren biedt het een theaterzaal, een expositieruimte en een dorpshuisfunctie. De drie instellingen streven ernaar de sociale component van cultuurparticipatie verder te versterken en publiek en cultuur in de volle breedte te verbinden. De nauwe samenwerking van de organisaties en het daarop afgestemd ontwerp van het gebouw biedt gelegenheid tot een veelzijdige gebruik zoals evenementen en conferenties.

 

Bijzonderheden

De uitvoering van het Thijssehuis, ontworpen door DP6, is inmiddels gestart. Dit nieuwe sociale en culturele hart van het Waddeneiland is duurzaam uitgevoerd met grotendeels biobased materialen. Opvallend zijn de houtconstructie, houten kappen en bamboe lamellen zonwering op de verdieping. Behalve de fundering, verdiepingsvloer en plintgevel, zijn alle onderdelen van het gebouw in hout uitgevoerd.

 De drie kappen worden doorsneden door twee lichtstraten over de gehele lengte van het gebouw. Door de tweedeling van de plattegrond krijgt elke ruimte anderhalve kap, wat zorgt voor een grote ruimtelijkheid en lichtheid. De kappen rusten op een traditionele houten constructie die de binnenwereld een vriendelijke, schuurachtige uitstraling geeft.

© FOTOGRAFIE:

DP6 architectuurstudio

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie