Sector

Cultuur

Diensten

Bouwmanagement

Projecttype

Inrichting

Opdrachtgever

Stichting Cultura

Locatie

Ede

Architect

Aat Vos interieur Architect

Adviseurs

ITN installatie advies

Aannemer

Stonepark

Oppervlakte

4.000 m²

Project periode

2019 – 2020

oplevering

2021

Projectmanagers

Cultura Ede

Ontwikkeling

Een cultuurcentrum is voor een gemeente van grote waarde. Het is een plek voor de bibliotheek, theater en workshops. Een plek waar omwonenden elkaar ontmoeten. Het zorgt voor verbinding en is daarom onmisbaar in de samenleving.

Stevens Van Dijck heeft vanuit de rol van projectmanager het ontwerp- en uitvoeringsproces begeleid.

Gebouwfunctie

In Ede staat ook een cultuurcentrum, dat wordt gebruikt door Stichting Cultura voor diverse culturele doeleinden. Het gebouw is in het verleden meerdere malen verbouwd en nu was het interieur aan een update toe. Architect AatVos maakte een interieurontwerp waarbij de nadruk ligt op sfeer en beleving om te ontmoeten. Op de begane grond en de eerste verdieping worden ruimtes geopend, wanden en plafonds verwijderd om de verschillende faciliteiten als de entree, receptie, winkel, galerie, café en bibliotheek, sterker met elkaar te verbinden. Speciaal voor kinderen zijn er verschillende bijzondere plekken gecreëerd om creativiteit te stimuleren, te spelen, lezen en ontdekken. Zo ontstaat er een cultuurcentrum dat weer heel wat jaartjes zijn belangrijke rol kan vervullen.

Bijzonderheden

Bepaalde onderdelen, zoals een betonnen lege rand na de sloop, zijn bewust zo gelaten. Dit vertelt niet alleen een eerlijk verhaal, maar voegt vooral karakter toe. Bovendien past het goed bij de informele en uitnodigende sfeer die we wilden creëren: “in Cultura Ede kun je komen zoals je bent!” Een paar op maat gemaakte interieurstukken dragen bij aan een gedenkwaardige ervaring bij een bezoek aan Cultura Ede. Een daarvan is de Makerspace in een oude container.

© FOTOGRAFIE:

Marco Heyda

Gerelateerde projecten

Cultuur, Kantoren, Wonen |
Renovatie, Transformatie