Bel direct: 088 - 0024300

Integraal ontwerpen

Integraal ontwerpen lijkt vanzelfsprekend. Dat zou ook zo moeten zijn. Maar te veel gebouwen zijn meer een cumulatie van ideeën dan een integraal geheel.

Uiteraard rijst de vraag wat de gebruiker merkt van of mist bij een niet integraal ontwerp? Dat is niet eenduidig te beantwoorden. In het algemeen geldt dat de prijs kwaliteit verhouding en de functionaliteit niet optimaal zijn. Het eerste is een gemiste kans, het tweede een bezwaar.

ontwerpen: een sequentieel proces
Het ontwerpproces van gebouwen verloopt volgens een min of meer vast stramien. De gehele adviesbranche is daarop ingesteld. Iedereen weet wat een voorlopig ontwerp, een definitief ontwerp of een bestek is. Dit proces verloopt sequentieel of volgordelijk. Dat maakt het overzichtelijk. Maar er schuilt ook een groot gevaar in: juist in een fase dat er weinig bekend is moeten essentiële ontwerpbeslissingen genomen worden! Om deze later verder uit te werken in vorm van een definitiefOntwerpparadox ontwerp. Het is echter goed mogelijk dat dan blijkt dat aanvankelijk een verkeerde beslissing is genomen. De weerstand om dan toch het ontwerp te herzien is dan meestal te groot. Dus gaat men voort met de sub-optimale oplossing. We noemen dat ook wel de ontwerpparadox.

De kunst is daarom om essentiële ontwerpkeuzes uit het reguliere proces te lichten. En deze in de vorm van een apart traject tot op de bodem uit te zoeken en voor- en nadelen en de financiële consequenties scherp in beeld te brengen. En zo gefundeerde keuzes te maken. In de meest vergaande vorm staat deze methode ook wel bekend als systems engineering.

teamwork of estafettesysteem
De architect is de belangrijkste vormgever van het gebouw. Daarom is hij of zij gewoonlijk in the lead. Maar al te vaak volgen de constructeur en de installatie adviseur de schreden van de architect. Waardoor een ontwerp kan ontstaan dat architectonisch gezien de handen op elkaar krijgt maar dat klimaattechnisch gezien geen voldoende scoort. Of waarbij de klimaatinstallatie veel te duur is.

Dit voorkomen we door als team integraal te ontwerpen. Ieder is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp. Primair voor de eigen discipline, secundair voor het geheel. Op die manier ontstaat wel een integraal ontwerp. Om dit te bevorderen en te borgen is één van de belangrijkste taken van de bouwmanager.

 

COVID-19

In deze bijzondere tijden werken wij gewoon door. Veelal digitaal en op afstand.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op