Bel direct: 088 - 0024300

Stedelijk Museum Schiedam

Cultuur

Het Stedelijk Museum Schiedam profileert zich als museum voor moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst. De grote collectie kunstwerken uit de Cobra-beweging is hier een voorbeeld van. Het museum is opgericht in 1899 en is sinds 1940 gevestigd in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis, op de Hoogstraat 112-114 in Schiedam. Het Sint Jacobs Gasthuis is een rijksmonument (1787). 

Het museum heeft twee grote collecties, een collectie moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst en een Cultuurhistorische collectie.

De vaste collectie beeldende kunst bestaat uit circa 250 schilderijen van Karel Appel, Eugène Brands, Constant, Corneille, Jan Nieuwenhuys, Anton Rooskens en Theo Wolvecamp. Zij zijn allemaal lid van Cobra geweest.

Het Museum ondergaat een ingrijpende renovatie. Het grootste probleem is dat de installaties niet naar behoren functioneren waardoor de stringente prestatie-eisen die voor een museaal klimaat gelden niet bereikt kunnen worden. Bovendien is de bouwkundige staat van het gebouw matig en er is sprake van achterstallig onderhoud. Ook presteert het slecht qua duurzaamheid.

De renovatie omvat op hoofdlijnen onderhoud en restauratie van het interieur en exterieur, vervanging van de werktuigbouwkundige installaties en een deel van de elektrotechnische installaties. Door isolatie van de buitenschil en verduurzaming van de warmte- en koudeopwekking wordt een belangrijke duurzaamheidssprong bereikt. 

Werkzaamheden Stevens Van Dijck: bouwmanagement inclusief directievoering.

Opdrachtgever:Gemeente Schiedam
Locatie:Schiedam
Architect:Soda Architecten
Adviseurs:Installaties: Bordewijk De adviseur
Bouwfysica: Physitec
Akoestiek, brandveiligheid, security: RHDHV
Monumenten: Dijkoraad
Bouwkosten: Vitruvius
Constructies: Bouwkundig Adviesbureau Van den Brink
Oppervlakte:circa 3.500 m²
Oplevering:Q1 2022

Sectoren

Gerelateerde diensten

Bouwmanagement

COVID-19

In deze bijzondere tijden werken wij gewoon door. Veelal digitaal en op afstand.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op