Bel direct: 088 - 0024300

KOZ-complex Rotterdam

ZorgOnderwijs

Op de grens van de wijken Hillegersberg en Schiebroek heeft de gemeente Rotterdam het KOZ-centrum, een specialistisch centrum voor Kind, Onderwijs en Zorg, ontwikkeld. Als bouwmanager heeft Stevens Van Dijck leiding gegeven aan het ontwerp- en realisatieproces.

COZ-Rotterdam  (14)

Het KOZ biedt nu een beschermde leer-werkomgeving aan kinderen en jongeren van 0 tot 20 jaar met een verstandelijke beperking. In het complex werken zorg- en onderwijspartners samen aan de zorg en ontwikkeling van de kinderen. Zowel de Sint Mattheusschool, Stichting Pameijer en Kinderopvang BijDeHand hebben er onderdak gekregen.

De gemeente heeft drost + van veen als architect geselecteerd. Naast het aansturen van het ontwerpteam heeft Stevens Van Dijck de coördinatie met de gebruikers georganiseerd. Voor zo’n speciale doelgroep hebben de gebruikers namelijk zeer specifieke eisen.
De locatie van het KOZ aan de Aleyda van Raephorstlaan werd in 2012 aangewezen door de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek vanwege het groene karakter, de rustige en veilige omgeving, en de goede verkeersontsluiting. Eerder stond hier een gebouw van het Albeda College. In het begin van de ontwerpfase is onderzocht of dit hergebruikt kon worden. Dat was technisch niet mogelijk, wat betekende dat het gebouw gesloopt diende te worden. Stevens Van Dijck heeft een sloopbestek opgesteld, de aanbesteding van de sloopaannemer georganiseerd en de directievoering en het toezicht verzorgd. 

De taak als directievoerder was door het bijzondere ontwerp extra uitdagend: geen enkele hoek in het gebouw is recht, de houten gevel heeft verschillende kleuren en ritmes, en er zijn verschillende (gebruikers)voorzieningen door derden uitgevoerd. 

COZ-Rotterdam  (34)

Over de gebruikers:

• De Sint Mattheusschool geeft speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen met een verstandelijke beperking. Het gaat om circa 200 kinderen tussen de 4 en 20 jaar.

• Pameijer zal in het KOZ-complex een dagcentra vestigen voor kinderen en jongeren met een beperking. In totaal krijgen circa 20 kinderen (2 tot 12 jaar) en 20 jongeren (12 tot 18 jaar) een gerichte begeleiding bij hun ontwikkeling. 

• Kinderopvang BijDeHand biedt 36 plekken voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Daarnaast verzorgt Kinderopvang BijDeHand buitenschoolse opvang voor circa 60 kinderen in het basisonderwijs, waarvan 20 uit het speciaal onderwijs.

COZ-Rotterdam  (4)

Opdrachtgever:Gemeente Rotterdam
Locatie:Rotterdam
Architect:drost + van veen ARCHITECTEN BV
Adviseurs:Volantis
IMd Raadgevende Ingenieurs
LBP|SIGHT
Aannemer:Bouwbedrijf Van Deelen
Oppervlakte:6.661 m²
Bouwkosten:€ 6.700.000,–
Oplevering:september 2015

Gerelateerde diensten

Bouwmanagement

COVID-19

In deze bijzondere tijden werken wij gewoon door. Veelal digitaal en op afstand.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op