Bel direct: 088 - 0024300

Herontwikkeling LocHal spoorzone Tilburg

CultuurKantorenOverheid

De spoorzone in Tilburg, is één van de majeure herontwikkelingsprojecten in Nederland. In het hart van de spoorzone ligt de voormalige NS werkplaats ('D'n Ateljee'). Hier sleutelden tussen 1868 en 2011 generaties Tilburgers aan locomotieven en treinen.

Het gebied in en om de glazen LocHal is getransformeerd tot dé werkplaats van de 21ste eeuw. Hierbij staan de functies ondernemen, wonen, leren, inspireren en ontmoeten centraal. De Bibliotheek Midden-Brabant is de hoofdbewoner. De Kunstloc en Seats2Meet zijn medebewoners en co-makers van de werkplaats. 

In mei 2017 is het officiële startsein gegeven voor de uitvoering van de herontwikkeling van de LocHal en op 30 november 2018 is de LocHal opgeleverd. Het hoofdgebouw van de voormalige werkplaats is ontmanteld en gerenoveerd en heeft op 3 januari 2019 de deuren geopend voor het publiek.

PHOTO-2018-11-30-21-48-59 (4)

Het casco is gerestaureerd met respect voor en met een knipoog naar het imposante verleden. Een van de meest karakteristieke elementen zijn de spoorrails, die in de dwarsrichting van de LocHal lopen. Waardoor locomotieven boven smeerputten geparkeerd konden worden om onderhoud te plegen. De buitenschil is geheel in de oude luister hersteld. Op enkele locaties zijn vanwege de sloop van belendingen nieuwe gevels voorzien die qua maatvoering aansluiten bij het oorspronkelijke grid. In de LocHal zijn zoveel mogelijk relicten bewaard, die getuigen van bijna een eeuw lang ‘sleutelen aan treinen’. Zoals de immense overhead kranen, stoom- en krachtstroomleidingen. De oude imposante staalconstructie is zoveel mogelijk in de huidige staat behouden: de verwering en de verschillende kleurstellingen zijn stille getuigen van de oorspronkelijke functie van het gebouw.In de immense LocHal is een trappenlandschap gerealiseerd, waarmee enerzijds de sfeer en ruimtelijkheid van het monumentale gebouw geborgd is, en anderzijds genoeg vloeroppervlak is gecreëerd om alle functies te huisvesten. Aan de zuidzijde is een stadsbalkon gerealiseerd met een fantastisch uitzicht over de stad. De befaamde glazen zaal uit de Beurs van Berlage heeft een prominente plaats in de LocHal gekregen; deze gaat fungeren als congreszaal. 

Bram J-02

Het project is in de vorm van een design & build contract aanbesteed. Stevens Van Dijck ondersteunde de conceptontwikkeling, stelde het programma van eisen op en verzorgde het ontwerpmanagement en is in de uitvoeringsfase verantwoordelijk voor het contractmanagement en kwaliteitsborging.

Opdrachtgever:Gemeente Tilburg
Locatie:Tilburg
Architect:Civic architects
Adviseur:Arup
Aannemer:Binx Smartility
Oppervlakte:circa 11.000 m² BVO
Bouwkosten:onder embargo
Oplevering:november 2018

Gerelateerd nieuws

COVID-19

In deze bijzondere tijden werken wij gewoon door. Veelal digitaal en op afstand.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op