Bel direct: 088 - 0024300

EcoNexishuis Zwolle

Wonen

In Zwolle is het EcoNexishuis gerealiseerd. Het huis is volledig gebaseerd op een slim energienet, dat vraag en aanbod van energie op elkaar afstemt. Hiermee laat opdrachtgever Enexis aan consumenten, gemeenten, werknemers en andere geïnteresseerden zien wat er anno 2012 allemaal mogelijk is op het gebied van duurzame energie. Deze mogelijkheden inzichtelijk maken was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp en de uitvoering.

In 2010 werd Stevens Van Dijck benaderd door Enexis. We zijn vanaf de initiatieffase tot en met de nazorgfase bij het project betrokken geweest. Het bewaken van de zichtbaarheid van de energiezuinige technieken, duurzame oplossingen en het slimme energienet (ook wel smart grid genoemd) was een belangrijk deel van de opdracht.

De opdrachtgever gebruikt het huis, dat het BREEAM-Excellent label heeft, de eerste drie jaar namelijk als demonstratieproject. Daarna wordt het als gewone woning verkocht. Zowel om te kunnen dienen als goed demonstratieproject als voor het latere gebruik, is de indeling zo gewoon mogelijk. Het huis heeft een woonkamer, een keuken, twee badkamers, drie slaapkamers, een studeerkamer en een garage.

3301 03

Na samen met de opdrachtgever het Programma van Eisen te hebben opgesteld, selecteerden we voor het ontwerp Origins Architecten. Bijgestaan door diverse adviseurs heeft hij het ruimtelijk-functioneel en technisch ontwerp gemaakt. Het huis is voorzien van 100 m² zonnepanelen, een warmtepomp, een opvangtank voor hemelwater van 5000 liter en nog meer duurzame en energiezuinige maatregelen. Alle vraag en aanbod van energie worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd met behulp van het slimme energienet. Met behulp van een display wordt de informatie aan de bezoeker/gebruiker gecommuniceerd.

Behalve voor het opstellen van het PvE, de selectie van het ontwerpteam en de aansturing in het ontwerpproces, was Stevens Van Dijck ook verantwoordelijk voor de aanbesteding van de aannemer en de proces- en kwaliteitsbewaking tijdens de uitvoering.

Opdrachtgever:Enexis
Locatie:Zwolle
Architect:Origins Architecten
Aannemer:Bouwbedrijf Siemensma
Oppervlakte:278 m²
Bouwkosten:€ 540.000,-
Oplevering:Tweede kwartaal 2012

Sectoren

COVID-19

In deze bijzondere tijden werken wij gewoon door. Veelal digitaal en op afstand.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op