Bel direct: 088 - 0024300

Je Thuis wanen

2013-05-23
    Bram Jongejan - Partner | Senior adviseur

Je thuis wanen!

Filerijden is een bezigheid die me in grote mate irriteert. Zonde van mijn tijd waarin ik zoveel andere dingen zou kunnen doen. Tegelijk biedt het ook kans om wat opmerkelijke uitspraken te analyseren. Zo hoorde ik laatst een uitspraak: "je thuis wanen is niet hetzelfde als je thuis voelen". Logisch, of toch niet?

Onlangs woonde ik een lezing bij van Ruth Soenen, een Antropologe uit Antwerpen. Mevrouw Soenen houdt zich bezig met het bestuderen van alledaagse dingen, en was uitgedaagd om haar gedachten eens te laten gaan over het fenomeen Het Nieuwe Werken. Een in Nederland wereldberoemd begrip waaraan iedereen zijn eigen invulling geeft en geen standaard bestaat. Iets wat niet eens nieuw is en al eeuwenlang hoort bij goed ondernemerschap. Althans, zo leg ik het dan maar uit. Maar door het betrekken van medewerkers en specifiek bezig te zijn met de optimalisatie van het werkproces door inzet van mensen en (technologische) middelen komt het dichtbij en noemen we het veranderen. Een tastbaar onderdeel van HNW is het anders inrichten van de werkplekken. Vaak op basis van de principes van Activiteit Gerelateerd Werken.

Door het faciliteren van werkplekken die passen bij de activiteit die je uitvoert en het kritisch bekijken van het aantal werkplekken gaat gevoelsmatig de eigen werkplek verloren. Maar wat maakt een standaard werkplek een eigen werkplek? Of waarvan verschilt een werkplek in de huidige situatie van de nieuwe situatie? Vaak wordt het voorbeeld van een persoonlijke foto genoemd, de plant in de hoek of de mok met slechte teksten erop. Een werkplek wordt herkenbaar, je maakt deze eigen. Daardoor zit je er vaak en graag. Het wordt jouw werkplek. De eerste dag dat je er komt te zitten was het nog niet jouw plek. Maar waarom personaliseren we die dan?

Misschien omdat je dan vindbaar bent en verzekerd bent van een werkplek? Ik vraag me dat af. Voor de vindbaarheid zijn meer dan genoeg technische oplossingen, ongeschreven regels of praktische afspraken die ervoor zorgen dat je op elk moment gevonden wordt. Het verzekerd zijn van de werkplek heeft te maken met gedrag. Dit kan je analyseren en invullen dat er altijd plek is. Zouden we het personaliseren omdat we de plek eigenlijk niet leuk of prettig vinden? Door de foto’s en de plant wordt het gezelliger, en vergeet je mogelijk de plek in het gebouw of de kamer. Maar dan zou een werkomgeving volgens de principes van AGW juist uitkomst bieden. Zoek maar een plek die je prettig vindt. Toch trekken we massaal terug naar de plek waar we altijd zitten. Op de werkvloer, in vergaderingen en in de bus of trein. We zijn allemaal ontzettende gewoontedieren. Kennelijk voelen we ons dan veilig. Je weet wat je hebt, er gebeuren geen echt onverwachte dingen.

Is het dan een uiting van persoonlijke creativiteit? In de massa en het anonieme van de huidige situatie vertelt de werkplek wie je bent, wat je doet of wat je belangrijk vindt. Collega’s zien dat en vormen daar een beeld bij zonder met je te hoeven praten. Maar klopt dat beeld? In een situatie van HNW zou je werkplek, of de keuze aan werkplekken kunnen bijdragen aan ontmoeten en samenwerken. Het leren kennen van je collega omdat je die treft op onverwachte plekken in het gebouw. Omdat je meer hoort dan alleen hetgeen in je kamer wordt besproken. De taken of werkzaamheden worden vaak minder of strikt afgebakend. Je verkent grenzen en kunt je persoonlijke creativiteit kwijt door ideeën die je hebt uit te werken. Door samen met collega’s te brainstormen hoe processen eenvoudiger of beter kunnen worden georganiseerd. Door samen te werken in multidisciplinaire teams, te leren van anderen en een optimale prestatie neer te zetten. En als je daar een dag geen zin in hebt, dan zoek je een werkplek die past voor die dag.

Door het persoonlijk maken van de werkplek ga je jezelf wat meer thuis wanen, maar voel je jezelf dan ook thuis? Als de eigenheid ervoor zorgt dat je jezelf thuis voelt kan dat ook uitgelegd worden als een veeg teken. Je thuis voelen is meer. Voor mij geldt dat dit gevoel belangrijker is dan de herkenbaarheid. Het gevoel dat je gewaardeerd wordt. Dat je er mag zijn en dat je ertoe doet. Dat je jezelf mag zijn. Jezelf op je gemak voelt en de ruimte krijgt om te presteren op een manier die past bij jezelf en bij de doelstellingen van de organisatie. Het bindt je met de collega’s. Door de binding communiceer je en leer je mensen kennen. Dit vergroot weer het thuis voelen. En dan maakt het niet uit op welk kantoor je werkt of welke werkplek je kiest. Je hebt het zelf in de hand en kiest hetgeen waarbij je jezelf prettig voelt.

Zijn de foto’s, de plant en de mok dan slecht? Niet perse. Ik vind het niet altijd mooi of gepast. Maar dat is persoonlijk. Herkenbaarheid is prima en als dit bijdraagt aan het comfortabel voelen op een werkplek een bijzonder goed middel. Maar zonder dat dit een claim legt op een werkplek of zonder dat het collega’s beperkt in het gebruiken van die werkplek als je er zelf niet bent. En zonder dat ik me op het werk ga thuis wanen. Want dan hoef ik niet perse naar kantoor. Dan kan ik ook collega’s thuis uitnodigen of thuis werken. Natuurlijk zoekt de work-life balance elke keer een nieuw evenwicht maar dat vertaalt zich voor mij meer in me thuis voelen op me werk, dan me thuis wanen op mijn werkplek.


 

Sectoren

Contact

Wilt u passend advies voor uw organisatie?

Neem nu contact op of bel direct: 088 - 0024300

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op