Bel direct: 088 - 0024300
  • Home
  • Actueel
  • BREEAM Excellent certificaat Danone Innovation Centre

BREEAM Excellent certificaat Danone Innovation Centre

2011-11-11
Thema's : Duurzaamheid
    Bram Priem - Partner | Senior projectmanager

Het ontwerp voor het Danone Innovation Centre op het Utrecht Science Park heeft het BREEAM-certificaatExcellent behaald. Tijdens een bijeenkomst op de Amsterdamse vastgoedbeurs Provada reikte Stefan van Uffelen van de Dutch Green Building Council het certificaat uit aan Elmo Wissing en Michael Koopmans van Danone.

Het nieuwe Innovation Centre clustert de R&D-activiteiten van de Danone divisies Baby Nutrition and Medical Nutrition. Het programma beslaat onder meer een pilot plant, laboratoria, kantoren, opslagcapaciteit, informatiecentrum, conferentiecentrum, een coffee corner en een restaurant. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Cepezed en gaat eind deze zomer in uitvoering. Naast functionaliteit en representativiteit is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Bij de implementatie hiervan spelen bouwfysisch adviseur DGMR en installatieadviseur Deerns een belangrijke rol. Het projectmanagement gedurende het ontwerp en de realisatie wordt verzorgd door Stevens Van Dijck. Het constructief ontwerp is van Bartels. AOS Studley is betrokken als programma- en procesadviseur voor Danone voor vastgoed- en werkplekconcept vraagstukken, projectmanagement alsmede duurzaamheid.

Duurzaamheid komt in verschillende aspecten van de ontwikkeling tot uiting: zoals de locatie, de vormgeving, de materialisatie, de flexibiliteit, het klimaatconcept en de bouwmethodiek.

Het Utrecht Science Park ligt aan de oostkant van de stad direct nabij OV-knooppunt De Uithof en uiteenlopende faciliteiten als sportcentra, winkels, kinderopvang en horecagelegenheden. Het gebouw is daarmee verweven met een netwerk van voorzieningen, wat de noodzaak tot mobiliteit beperkt en zo impliciet de CO2-uitstoot veroorzaakt door de gebruikers reduceert.

Met een optimaal efficiënt ruimtegebruik is het Innovation Centre zo compact mogelijk vormgegeven. De horizontaal gelede gevel van sandwichpanelen en glas is hoogisolerend en zorgt voor een royale daglichttoetreding die bijdraagt aan zowel het gebruikerswelzijn als beperking van de kunstverlichting. Het materiaalgebruik is geminimaliseerd en weloverwogen. Zo is de staalconstructie slank gedimensioneerd en is alleen 100% FSC-gecertificeerd hout voorgeschreven.

Het gebouw is maximaal flexibel ontworpen. Zo is het eenvoudig en met weinig materiaalgebruik in- en extern uitbreidbaar en zijn de installatievoorzieningen geheel afgestemd op de bouwkundige mogelijkheden tot volledig vrije vloerindeling. Laboratoria zijn gemakkelijk om te vormen tot kantoorruimten en de plaatsing van stijgpunten en faciliteiten bieden ruime mogelijkheden tot partiële ontsluiting en dus multitenant gebruik.

De clustering van functies en voorzieningen als aanwezigheidsdetectie besparen aanzienlijk op het energieverbruik ten behoeve van bijvoorbeeld verlichting en ventilatie. De atria vormen een integraal onderdeel van het klimaatconcept; verwarming ervan geschiedt grotendeels met lucht overgestort uit de kantoren, terwijl uit de afgevoerde lucht nog energie herwonnen wordt. Het Innovation Centre ontleent zijn energie voornamelijk aan een WKO-installatie.

Realisatie van het Danone-gebouw vindt plaats middels de methodiek van Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen, wat onder meer een snelle bouwtijd en een sterke beperking van de afvalstromen garandeert.

Naast genoemde aspecten draagt vooral ook de verblijfskwaliteit bij aan de duurzaamheid van het gebouw. Zo kent het gebouw veel ruimtelijke differentiatie, is er veel licht, uitzicht en doorzicht en kunnen gebruikers hun eigen klimaatomstandigheden reguleren, waarbij zij onder meer gebruik kunnen maken van natuurlijke ventilatie via te openen geveldelen.

BAM Utiliteitsbouw zal zorg dragen voor de waarborging van de ontwerpuitgangspunten gedurende de realisatie van het gebouw.   

Sectoren

COVID-19

In deze bijzondere tijden werken wij gewoon door. Veelal digitaal en op afstand.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op